Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

26.03.2024
731

VUKIĆ: KNJIGA ZELENA KRAVA GOVORI O LJUBAVI I TOLERANCIJI (AUDIO)

Povodom obilježavanja Dana poezije 21. marta, gošća JU Kulturni centar “Nikola Đurković”/Gradske biblioteke i čitaonice Kotor bila je književnica Jelena Vukić.

Razgovor koji je sa autorkom vodila bibliotekarska savjetnica Jelena Vukasović otkrio nam je zanimljive detalje iz nove zbirke poezije “Zelena krava”, procesu nastajanja poema i likovima koje možemo sresti na putu upoznavanja autorkinih književnih djela.
Knjiga “Zelena krava” je dobila nagradu na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva za knjigu iz oblasti književnosti za djecu. 
Riječ je o naslovu koji sadrži sedam poema sa neobičnim junacima poput, mrava, pauka, muve, puža, krabe, zelene krave, te na zanimljiv i duhovit način djeci približava svijet i različite teme, ali i poruku da je svako na ovoj planeti jednako bitan.
“Svaka od ovih poema na kraju ima svoju poruku za koje mislim da su danas izuzetno važne. Prije svega, da se poštuju različitosti. Ovo je knjiga koja vam govori da otvorite svoje srce, vjerujete u ljubav i učite da budete tolerantniji prema različitostima”, kazala je Vukić.
Stihovi koji mame osmijeh i činjenica da se svako od nas ponekad osjeća neprihvaćeno i drugačije, jesu ono što zbirku čini zanimljivom i prijemčivom za sve uzraste.

“Zelena krava tek tada shvati, kad prođoše noći i dani dugi,
da bi kroz život išao srećan ne moraš biti isti ko drugi.
Sada je znala da nije važno da li si zelen, roze ili žut
Bitno je samo da srce tvoje do srca drugog pronađe put.
Kada te nekad od muka raznih popusti volja, zaboli glava,
Sjeti se samo da negdje postoji veselo stado šarenih krava”.
Vukić poemom “Oblak ljuti”, na primjeru odnosa Sunca i nevaspitanog Oblaka, otkriva da uvijek u masi postoje tihi, pravdoljubivi pojedinci koji će na fin i miran način svojim primjerom pokazati da nije neophodno biti grub i glasan da bi se u životu postiglo ono što se želi.

“Nekad ćeš pobjeći u hitrom trku,
nekad ćeš leđa okrenuti svoja,
nekad ćeš glasno reći što misliš,
nekad će poslednja biti baš tvoja.
Zapamti samo da grube riječi
zatvaraju vrata svuda na svijetu,
dok one lijepe, tople i nježne
griju k’o sunce cijelu planetu. “
 
Bibliotekarska savjetnica, Jelena Vukasović je istakla da su djela Jelene Vukić jedna od najčitanijih i najdražih članovima kotorske biblioteke, posebno prva knjiga „Milan, Vesna i jedna kuća tesna“, koja je nepogrješivo našla put do onih kojima je namijenjena.
 
Upravo je Gradska biblioteka u Kotoru prije dvije godine bila prva koja je pozvala nadarenu autoricu da predstavi svoj prvi roman.
 
Za kraj želimo da istaknemo, ako niste znali, da društvene mreže ne moraju da znače samo stranice na internetu, već mogu biti i neobična drugarstva poput jednog jakog i pravog koje je nastalo između jednog pauka i jedne muve.
 
“Pauk i muva stvoriše biznis,
postaše oni dva prava druga.
 
Muva svud leti, proizvod nudi,
mreža se po svetu naručuje,
kada nešto s puno ljubavi stvaraš,
glas se o tome daleko čuje.
 
Ovi nas stihovi još nešto uče,
da izgled strašni može da vara,
da život piše zabavne priče
i drugarstva trajna slučajno stvara.”
 
I poput likova u poemama, sasvim slučajno stvorilo se snažno prijateljstvo između dvije Jelene, Jelene Vukić i Jelene Vukasović. 
“Knjiga vas vodi nekim neslućenim putevima i to je ono što je lijepo. Od toga da putujete dok čitate i izmišljate neke nove svjetove, do toga da stvarno upoznajete neke nove, prave ljude i doživljavate lične avanture.  To je po meni suština života”, zaključila je književnica Jelena Vukić.

Razgovor možete poslušati na linku Radost.
 
Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor/N.J.
 

Podijeli na: