Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

28.06.2024
227

VLAŠIĆ: BUDUĆNOST KLAPSKOG PJEVANJA U OSNIVANJU DJEČIJIH KLAPA (AUDIO)

Gost Jutarnjeg magazina „Grad“ bio je voditelj više klapa iz Hrvatske, predsjednik žirija 23. Međunarodnog festivala klapa Perast, Janes Vlašić. 

,,Na Festivalu klapa u Perastu do sada sam mojim iniciranjem doveo sedam klapa: BlajkeKumpanjiVela lukaDivnaLanternaProizd i Kumpanija. Sretan sam da smo prvih nekoliko godina od osnivanja bili prisutni, dolazili smo i na kićenje Mađa u Perastu, a imali smo koncerte i u Budvi, Kotoru i Donjoj Lastvi“, navodi on. 

Kako dodaje, klapskom pjesmom se bavi od 60- tih godina prošlog vijeka, učestvovao je na 40 Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, sa ukupno 13 klapa. 

,,Za klapsku pjesmu je najvažnija ljubav, nakakav novac ni materijalna bogatstva ne mogu nadoknaditi kad se “naježiš“ od lijepog akorda. Ukupno sam do sada vodio oko 25 različitih klapa, tu je oko 400 pjevača i pjevačica. Trenutno radim sa klapama na Lastovu, Veloj luci, Blatu i Orebiću“, kaže Vlašić. 

On se tokom razgovora prisjetio i trenutaka, kada je osnovan Fesival klapa u Perastu. 

,,Moram priznati kada su došle Marija Radulović, Stanka Montan i Marija Brainović, sa idejom o osnivanju  Festivala, bio sam skeptičan, ali ove 23. godine su dokaz da nisam bio u pravu. Dokaz da ima budućnosti za klapsku pjesmu je i veliki broj dječijih klapa na ovogodišnjem Festivalu. Moj savjet bi, između ostalog, bio da se vrati nagrada za najbolju interpretaciju, koja je i nekada postojala, jer se  pojave klape koje pjevaju tehnički fantastično, ali nedostaje četvoroglas i on što klapa u temelju ima“, objašnjava Vlašić. 

Na naše pitanje Koliko je važno očivanje  tradicije u klapskom pjevanju, on odgovara da je izvorno klapsko pjevanje koje je UNESCO zaštitio kao kulturno nematerijalno dobro početak svega, ali da klape često eksperimentišu. 

,,Samim članovima klapa a i publici prija da malo zasvira gitara, mandolina, pa čak i klavijatura, ali treba znati naći granicu. Dobro je sa te strane da se privuku slušaoci  i da im se pokaže i a cappela i instrumentalno. Trendovi se prate, ali treba ostati na temelju, a to je izvorna a cappela klapska pjesma, što je Međunarodni festival klapa Perast i sačuvao ove 23 godine“- zaključio je on. 

Razgovor možete poslušati na linku Jutarnji magazin Grad

Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: