Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

16.08.2024
817

VIZUELNA ŠETNJA AKADEMSKE SLIKARKE ELEONORE APOLONIO KOCKA (AUDIO)

Akademska slikarka Eleonora Apolonio Kocka  bila je gošća polusatne emisije Radio Kotora “Ljetnje priče”.
Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje u klasi prof. Smaila Karaila,  do sada je imala osam samostalnih izložbi i laureatkinja je Nagrade za najbolji likovni rad nastao u Kotoru 2010. godine.

Kako je navela, desetogodišnju pauzu od javnog izlaganja svojih radova prekinula je 2023. godine, povratkom i izložbom u Kotoru, na nagovor dugogodišnje prijateljice i koleginice, akademske slikarke Daliborke Kordić, čije mišljenje i umjetničko djelovanje izuzetno cijeni.

Prekretnice su ono što životu daje dinamiku, što ga na kraju oblikuje. Za našu sagovornicu, neke od najvažnijih su bile: odluka da upiše Likovnu akademiju na Cetinju, poznanstvo sa prof. Milodarkom Milatović, koja joj je prenijela znanje i pripremila je za prijemni ispit, te čast da bude u klasi prof. Smaila Karaila prema kojem gaji veliku naklonost i zahvalnost za pedagoški i umjetnički pristup njoj i ostalim kolegama.

“Mislim da životni put, ono što se dešava privatno, odražava se i na moj rad i vizuelni izraz. Profesorica Milatović je meni otkrila svijet za koji  nisam znala i koji mi je mnogo pomogao da upoznam sebe, svoju okolinu, uopšte život, da shvatim kako on funkcioniše i da pronađem svoje mjesto u njemu. Do tada sam bila prilično puna pitanja o životu na koja nisam uspijevala da pronađem odgovore. Djetinjstvo i odrastanje bili su teški za mene sve dok se nisam pronašla u vizuelnoj, odnosno likovnoj umjetnosti. Bila sam kao neki stari čovjek. Toliko sam preduboko o svemu razmišljala, sa bezbroj, da kažem, filozofskih pitanja, bez životne lakoće. Tu lakoću sam dobila upravo kroz umjetnost. Prof. Milatović me uvodila u taj novi svijet i jako mi je pomogla. Kroz umjetnost sam spoznala da život i ne mora biti tako ozbiljan, već da može biti i veoma zabavan. Kasnije kao studentkinja, obožavala sam prof. Karaila. Imala sam osjećaj da se na umjetničkom nivou razumijemo i osjećamo, izuzetno je cijenio moj likovni izraz. Jednom prilikom je rekao Sve što Vi uradite, meni se sviđa. Drago mi je kada saznam da ljudi prepoznaju to što radim,  presrećna sam kada znam da je to barem do nekoga stiglo”, iskrena je naša sagovornica.

Eleonoru možemo često vidjeti u prolazu gradom kako vozi bicikl, a voli i planinarenje. Ljubav prema prirodi, Kotoru, rodnom Prčanju, a posebno prema brdima koja nas okružuju, planini, kamenu, nalazimo i na njenim slikama.

Trenutno posebnu inspiraciju nalazi u svojoj kćerki.

“Slikam je svakodnevno, znam da sam joj dosadna, a malo sam i sebična. Jako mi je zanimljiva. Kroz crtanje i slikanje, još dublje je upoznajem i otkrivam. To je neka vizuelna šetnja koja mi prija i hvala životu za to”, priča nam Apolonio Kocka.

U njenim djelima ima ekspresionizma, ranije više impresionizma, realizma, djelom i fovizma.

“To jeste neki realizam, ali su te boje opet moje. Recimo, na posljednjoj izložbi su bile jake boje i tu je bila prisutna ekspresija sa možda mješavinom impresije. Sada vidim da su mi boje opet nježnije, dosta su i hladne, da kažem imaju nečeg krečnjačkog. Ono čemu ja težim, a ne da mi se, jeste simbolizam. Ne mogu forsirati, ali da bih voljela da mi se pojavi simbolizam u radu, voljela bih”, povjerila nam se.

Iako se kroz vrijeme mijenjao uticaj različitih umjetnika, neobično cijeni djela Klinta i Šilea, te dijeli njihov senzibiltet.

Nažalost, trenutno nema svoj kutak, a želja joj je da ima prostor gdje bi mogla da stvara i u kojem bi mogla da izloži svoja mnogobrojna djela.

“Mislim da se u posljednje vrijeme forsira nešto novo, što nije viđeno, a manje se vrednuje kvalitet. Napraviću paralelu, nakon renesanse i procvata umjetnosti, uslijedio je barok. Kada definišete umjetnost baroka, on je išao na efekte, kako u arhitekturi, tako i u slikarstvu. Sada, takođe, ima dosta efekata i dosta se ide na taj efekat. To su zadnji trzaji jedne epohe, po meni, kad vi više sve iscrpite, onda idete na to, samo vam je to ostalo”, ističe Apolonio Kocka.

Naša gošća ovih dana vrijedno radi i priprema novu izložbu, planiranu za 10. oktobar ove godine u Gradskoj galeriji u Kotoru.

Cijeli razgovor sa Eleonorom Apolonio Kocka možete poslušati na linku Ljetnje priče.

Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor / N.J.

Podijeli na: