Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

25.06.2024
284

VIOLINISTA ROMAN SIMOVIĆ NASTUPIO U KATEDRALI SV. TRIPUNA U KOTORU

U okviru XV Festivala gudača – Perast 2024, kotorskoj publici se predstavio slavni violinista, koncert majstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović.

Na repertoaru je bilo šest sonata belgijskog kompozitora Ežena Isaia, u integralnom izvođenju, za šta je potrebna briljantna virtuoznost , muzikalnost i bezgranična mašta koju je umjetnik i prošle noći pokazao u najvišim dometima muzičkog izvođenja.

U katedrali Sv. Tripuna se tražila karta više a publika nije krila oduševljenje i naklonost prema muzičaru svjetske reputacije i nagradila ga je gromoglasnim aplauzima.

Simović je izrazio zadovoljstvo što je pozvan od strane Festivala gudača da gostuje u Kotoru a ,,ambijent ovog predivnog zdanja je za mene uvijek inspirativan kao i divna kotorska publika. Ovo nije nešto što se može preko noći organizovati. Ja znam koliko je sve teško i zahtjevno, ne samo kod nas u Crnoj Gori nego i šire. Mi radimo nešto što je neuhvatljivo i nevidljivo. Bavimo se tom prefinjenom umjetnošću koja i nije za široke narodne mase, tako da je svaki festival u Crnoj Gori poseban. Festival gudača je potreban ne samo Kotoru već i cijeloj Crnoj Gori i divno je što opstaje i ima svoj kontinuitet i posebnu fizionomiju koja je uslovljena kvalitetnim programima“.

Na početku večeri prisutne je pozdravila predsjednica NVO ,,Bocche di Cattaro“ Marina Dulović koja je zahvalila za podršku Kotorskoj biskupiji, kao i Opštini Kotor koja je od samog osnivanja prepoznala značaj Festivala, kao i TO Kotor i Ministrstvo kulture i medija i dala riječ direktorici Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo iz Ministarstva kulture i medija, dr muzikologije Jeleni Jovanovoć Nikolić koja se biranim riječima obratila kotorskoj publici i proglasila Festial gudača otvorenim.

Ona je istakla: ,, Festival gudača sve više privlači profesonalne muzičare, afirmisane umjetnike, pedagoge, talentovane mlade kreativce i ljubitelje klasične muzike. Izrastao je u manifestaciju po kojoj se prepoznaje kulturno ljeto u Boki Kotorskoj a poseban stimulans je okruženje stvoreno za kulturu i umjetnost. Tokom petnaest godina trajanja kroz različite segmente, žive programe, edukativne muzičke radionice, predavanja, debate i ostale prateće sadržaje, Festival gudača je pokazao da se veoma čvrsto drži na kulturnoj mapi Crne Gore i da ide ozbiljnim koracima naprijed“.

U nastavku Festivala, u koncertnoj sali Muzičke škole ,,Vida Matjan“ crkvi Sv. Duha , 1 jula (ponedjeljak) u 21 sat, nastupiće Gudački kvintet Crnogorskog simfonijskog orkestra.

(NVO ,,Bocche di Cattaro“)

Podijeli na: