Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

14.07.2021
662

VEČERAS SVEČANO OTVARANJE XX KOTORART DON BRANKOVIH DANA MUZIKE PLANETA BOKA - SJEĆANJE NA NAŠE BOKELJE

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike započinju festivalski program svečanim koncertom na trgu ispred Katedrale sv. Tripuna, večeras (srijeda, 14. jul), sa početkom u 21.30h.

Tradicionalno, početak festivalskog programa se vezuje za proslavu obilježavanja Dana državnosti Crne Gore a ovoga puta, veče pod nazivom Planeta Boka posvećeno je nedavno preminulom Kotoraninu, maestru Miru Homenu (1940 - 2021).

Muzički dio programa obuhvata tri kompozicije i to: Concertino Iva Brkanovića (1906 - 1987), Divertimento Željka Brkanovića (1937 - 2018), kao i Ja sam mrtav sada, vi ste bili prije, Aleksandra Perunovića (1978), posvećeno don Branku Sbutegi (1952 - 2006), a nastalo kao porudžbina festivala 2016. godine, povodom desetogodišnjice smrti don Branka. Izvodiće ih Crnogorski orkestar mladih pod upravom maestra Roberta Homena. U djelu posvećenom don Branku, solista će biti violončelista Dmitrij Prokofjev, vođa violončela Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Sastavni dio svečanog programa biće i kratki osvrt Radio Televizije Crne Gore na jubilej festivala.

Veče će upotpuniti i dodjela prve nagrade Darinka Matić Marović (1937 - 2020) koja je ove godine pripala dirigentkinji  prof. dr Dragani Jovanović.

Don Branko Sbutega je o Boki znao reći kako je "mnogo lakše saditi oaze u pustinjama nego vraćati sjaj bašti, nekada raskošnoj, a tokom vremena zapuštenoj i zarasloj u korov". Upravo to je jedna od misija festivala i fondacije sa njegovim imenom. Takođe, na jednom je mjestu don Branko zapisao kako “Crna Gora nije ni pravoslavna, ni katolička, ni muslimanska, ni ateistička, ni paganska, ni bizantska, ni romanička, ni gotska, ni barokna, nije ona ni brdska, ni ravničarska ni primorska, već je ona nadređeni pojam svemu tome - obzirom da sve to sadrži u raznim dozama i da sebe manje-više ima u svemu od pobrojanoga, i ni u čemu nije manje istinita jer se istina jednog prostora nalazi u cjelovitoj evidenciji, a ne u komparativnoj preferenciji”. KotorArt i ovim  svojim svečanim programom žele doprinijeti upravo ovakvom doživljaju Grada, Boke i Crne Gore.

Dmitrij Prokofjev, violončelista, diplomirao je 2003. i magistrirao 2005. godine na Konzervatorijumu Petar I. Čajkovski u Moskvi, u klasi prof. Natalije Gutman. Pobjednik je međunarodnih takmičenja A. Tansman (Poljska), P. I. Čajkovski (Rusija), A. Junigro (Hrvatska). Od 2000. godine solista je državnog kamernog orkestra Moskovski virtuozi, pod rukovodstvom Vladimira Spivakova. Kao pedagog, počeo je da radi 2008. godine, na Moskovskom konzervatorijumu, a 2016. na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore. Vođa je sekcije violončela u Crnogorskom simfonijskom orkestru i umjetnički direktor NVO Ars Industria. Kao solista nastupao je u prestižnim salama, kao i na festivalima: Moskovska jesenPrimavera classica u Moskvi, Festival Vladimira Aškenazija (Finska), Memorijalni festival Oleg Kagan u Krojtu (Njemačka), KotorArt i dr. Nastupao je u kamernim ansamblima sa Vladimirom Spivakovim, Natalijom Gutman, Nikolajem Luganskim, Džesi Norman, Žanom Gijuom, Ilijom Gringolcem, Elizo Virsaladze i dr. Prvi kompakt-disk snimio je kao šesnaestogodišnjak, s profesorom Moskovskog konzervatorijuma Aleksejem Nasednikom, a 2004. godine s Aleksandrom Kobrinom snimio je CD s djelima Debisija, Bramsa, Šumana i Paganinija.

Crnogorski orkestar mladih (COM), koji se prije svega obraća publici mlađe generacije, osnovalo je Udruženje mladih umjetnika Crne Gore, 2018. godine. Već naredne godine COM je postao predstavnik Crne Gore u Evropskoj orkestarskoj federaciji. Orkestar čine mladi crnogorski muzičari koji su svoju muzičku karijeru uglavnom započeli u inostranstvu i koji, okupljeni oko ideje nacionalnog ansambla mladih, teže ostvarivanju zajedničkih ciljeva u sferi umjetnosti i kulture. Repertoar Orkestra čine poznata djela klasične literature, savremena umjetnička muzika domaćih i stranih kompozitora, kao i umjetnički poduhvati zasnovani na spoju drame i klasične muzike. COM je ostvario više praizvođenja savremenih kompozicija, dok je za djelo Nokturno za solo violinu, orkestar i elektorniku snimio prvi koncertni spot takve vrste u Crnoj Gori. Orkestar je učestvovao u manifestacijama kao što su Evropski dani kulturne baštineFestival mladih umjetnika 19Humanitarni gala koncert, multimedijalna izložba Eros, krv i svetlost, KotorArt.

Robert Homen, dirigent, muzičko obrazovanje stekao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na odsjeku za klavir, a potom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na odsjeku za dirigovanje. Dugi niz godina djeluje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu – prvo je bio dirigent hora, a potom stalni operski dirigent. Bio je finalista Međunarodnog takmičenja mladih dirigenata Lovro fon Matačić. Takođe, on je i simfonijski dirigent, i ostvaruje saradnju s brojnim orkestrima i operskim kućama u Hrvatskoj i šire. Vodio je Hor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma, a trenutno rukovodi Horom Jevrejske opštine u Zagrebu Lira. Dobitnik je više nagrada, među kojima je Rektorova nagrada za uspješno dirigovanje Sedme simfonije, Ludviga van Betovena, u saradnji sa Zagrebačkom filharmonijom, 1997. godine. U njegovoj karijeri veoma je zapaženo postavljanje opere La serva padrona, Đovanija B. Pergolezija, u Zagrebačkom kazalištu Komedija, kao i opere Mila Gojsalića, Jakova Gotovca, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Održava seminare iz dirigovanja u Hrvatskoj i inostranstvu. Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. 

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih. 

Međunarodni festival KotorArt, proglašen manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore od strane Vlade Crne Gore, već dvije decenije značajno obogaćuje našu kulturnu i turističku ponudu, a organizuje se uz veliku mrežu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih partnera iz sfere kulture i turizma. Kvalitet i značaj festivala potvrđuje i pokroviteljstvo UNESCO-a, nagrade Wild Beauty Award za najbolju manifestaciju, EFFE titula koju dodijeljuje Evropska festivalska asocijacija, podrška Evropske unije za projekat #synergy KotorArt Don Brankovih dana muzike, kao i dugogodišnja saradnja sa značajnim kompanijama i organizacijama.

 

Kontakt za medije:

Sara Lakičević

Sektor za marketing i komunikacije

069 696 679

pr@kotorart.me

www.kotorart.me

Podijeli na: