Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

01.08.2024
414

VEČERAS SANTA BARBARA CONNECTION NA KOTORARTU

Međunarodni festival KotorArt već 23 godine domaćin je renomiranim umjetnicima sa svih meridijana svijeta. U jedinstvenom ambijentu Samostanskog kompleksa Sv. Nikole na Prčanju publiku Festivala večeras (1. avgusta) očekuju umjetnici iz Kalifornije, odnosno istaknuti članovi Simfonijskog orkestra Santa Barbare. Koncert pod nazivom Santa Barbara Connection zakazan je za 21 čas i 30 minuta a ulaz je slobodan.

Pobratimski gradovi Kotor i Santa Barbara od 2009. godine dinamično razvijaju međusobne veze, realizujući uspješne projekte iz sfere muzike, kulinarstva i sporta.

Ovog ljeta, Festival će ugostiti četiri istaknuta umjetnika Simfonijskog orkestra Santa Barbare i to koncert-majstora i vođe pulteva, violinistkinje Džesiku Gideri  i Inu Veli, violistu Erika Rajnersona i violončelistu Trevora Hendia.

Repertoar koncerta, pored Gudačkog kvarteta u D-duru, KV 575 Volfganga Amadeusa Mocarta i pored čuvenog Gudačkog kvarteta br. 12 u F duru, op. 96 Antonjina Dvoržaka, poznatijeg kao “Američki kvartet”, sadrži i djelo savremene američke kompozitorke, Džesi Montgomeri. Premijerno u Crnoj Gori, publika će čuti Strum za gudački kvartet (2006/2012) kompozitorke Montgomeri, koja je dobitnica visokih priznanja kao što su nagrade Emi i Gremi, a njena muzika se često izvodi u prestižnim dvoranama SAD od strane orkestara među kojima su i Njujorška filharmonija, Klivlendski i Čikaški orkestar.

Publika Festivala imaće priliku da upozna “američki” program u interpretaciji eminentnih umjetnika iz Santa Barbare. Ovo je još jedan vrijedan projekat saradnje dva pobratimska grada. Zahvaljujemo se partnerima koncerta, Santa Barbara simfoniji i Fondaciji ME&US. - istakli su iz PR službe Festivala.

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Uneska, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art i na društvenim mrežama preko stranica festivala @kotorart i preko #kotorart.

Saopštenje KotorArta

Podijeli na: