Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

26.06.2024
743

VANA ĐURANOVIĆ: UMJETNOST NE ZAVISI OD MATERIJALA VEĆ OD RUKE I MISLI (AUDIO)

Gošća Ljetnje priče bila je Vana Đuranović, mlada umjetnica, koja ide u treći razred Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ na Cetinju.

Iako joj je tek 17 godina, iza nje je preko stotinu radova, instalacija, grupne izložbe, ali i brojne bend svirke.

Ovom prilikom željela je da se zahvali svojim profesorima koji su pedagoškim iskustvom i znanjem uticali na njen umjetnički razvoj.

“ Moram da pozdravim profesore, koji su mene i moje kolege naučili različitim tehnikama. Kada uporedim radove prije škole i sada, primjetna je razlika i potpuno je druga priča, u pozitivnom smislu”, iskrena je Đuranović.

Kako ističe umjetnost ne zavisi od materijala već od ruke i od misli.

A umjetnost je prigrlila sa svih strana, te se njena darovita svestranost ogleda i u slikarstvu, vajarstvu, pisanju pjesama i muzici.

“ Sviram gitaru, bas gitaru i imam bend Matilda, čiji se sastav mijenja od sljedeće godine, jer je gitaristkinja Tijana Kecojević završila četvrti razred, međutim, vokalistkinja Miljana Šarović i ja nastavljamo sa svirkama”, pohvalila se Đuranović muzičkim angažmanima, između ostalih koncertom na Cetinju i uživo gostovanjem  na Televiziji E.

Primjećuje da na svojim nastupima odbacuje stidljivost i povučenost, nošena ritmom postaje “neko drugi, a publika reaguje fantastično”.

Još od vrtića svjesna je svoje ljubavi i potrebe za crtanjem, a zatim je već u prvim školskim danima dar postao očigledan i njenim najbližima.

“U osnovnoj školi, učiteljica Biljana Vujaš je primjetila moju sklonost ka crtanju i prenijela mojoj majci zapažanje. Savjetovala je da treba da održavam i njegujem talenat”, prisjeća se naša sagovornica.

Na putu koji kao da sama crta i boji, ima punu podršku roditelja, prijatelja i dečka. Oni vjeruju u nju, ali i ona vjeruje u sebe. Tačnije, vjeruje u ono što voli da radi.

Njene ilustracije obiluju bojama i detaljima, crtani junaci su realni i čine se živi. Likovima iskazuje svoje misli, tajne i osobine. Upoznajući njih, upoznajemo jednu mladu i nježnu djevojku, mladu i odlučnu umjetnicu.

 

Cijeli razgovor sa Vanom Đuranović možete poslušati na linku Ljetnje priče.

 

Podijeli na: