Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

21.12.2022
383

UZ POEZIJU, PJESMU I MUZIKU PROMOVISANA ZBIRKA POEZIJE DRAGANA KOPRIVICE

 

 

Pjesničko – muzičko veče Dragana Koprivice održano je sinoć u multimedijalnoj sali Kultunog centra “Nikola Đurković”. Prisutni su imali priliku da uživaju u poeziji iz knjige “Izabrane pjesme”, humorističkim aforizmima, muzici i pjesmama u izvođenju, kako su istakli, multitalentovanog umjetnika.

Ispred Kulturnog centra prisutnima se obratila Marija Sarap.

“Koprivica prati tok misli koji dolazi kroz određeni diskurs u kojem se nalazi, prolazi kroz katarzu u rukopisu kojeg pokušava da osmisli i obesmisli na način koji samo teatar može da podnese. On stilizuje svoj životni, umjetnički put, ne samo kroz naše podneblje, nego i šire, gdje dobija nagrade, uči svoje studente… On je sarađivao sa različitim ansamblima i nevladinim organizacijama za koje do tada niko nikada nije čuo. On ih na taj način i afirmiše. Zbog toga je ta ljubav prema knjizi, umjetnosti i književnosti onoliko posebna, koliko je i profestor Koprivica” – ističe Sarap.

Kako su podsjetili iz Kulturnog centra, Koprivica je rođen u Nikšiću 1953. godine. U Beogradu, na Filološkom fakultetu, magistrirao je na Čehovu, a na Filozofskom fakultetu u Nikšiću doktorirao na Leonovu. Iz ruske književnosti ima objavljene studije, među kojima i „Ruski pisci nobelovci“. Za Sabrana djela Čehova 1989. preveo je dramu „Tri sestre“, a 2018. godine roman „Gost“ Aleksandra Prohanova.

Afirmisani je prozni i dramski pisac, TV-scenarista, pjesnik, aforističar, književni i pozorišni kritičar i esejist.

Bavi se režijom u eksperimentalnom pozorištu (verbalni i neverbalni teatar). Dosad je režirao preko dvadeset komada, većinom po svojim tekstovima i idejama. Predstave su mu igrane u više gradova Crne Gore, na festivalima u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Češkoj (Prag) i Egiptu (Kairo).

Za humorističku TV-seriju „Oriđinali“, u režiji Živka Nikolića,  emitovanu na TVCG 1996. godine, i potom u više navrata, Koprivica je  napisao scenario. Na istoj televiziji ekranizovana je i njegova TV-serija „Doktori kod Bolandže“ 2002. godine u režiji Slobodana Šćepanovića, a snimljene su mu i drame: „Kod advokata“ i „Oče, laku noć“ u režiji Gorana Bulajića.

Koprivica je dobitnik više književnih priznanja: „Isak Samokovlija“, „Branko Ćopić“, „Risto Ratković“, „Marko Miljanov“, „Dušan Kostić“, „Satiričar godine“ („Tipar“) na Danima humora i satire „Vuko Bezarević“ u Pljevljima, a laureat je i „Dositejeve povelje“.

Na Međunarodnom, 19. Festivalu crnogorskog humora, satire i karikature u Danilovgradu, 2018. godine, zbirka aforizama Koprivice „Etida u CG-molu“ proglašena je za knjigu godine. Za istu knjigu u februaru 2019. dobio je najuglednije priznanje za humor i satiru na Ex YU prostoru, „Radoje Domanović“ – „Ekselencija satire“, Udruženja književnika Srbije (za najbolje strane satiričare), i u martu najviše priznanje BAK-a (Beogradski aforističarski krug), „Rade Jovanović“, koje mu je dodijeljeno u UKS-u.

Koprivica je dobitnik i uglednog međunarodnog priznanja za književnost „Nadži Naman“ (Liban), za 2021. godinu u visokoj kategoriji „Počasne nagrade za ukupan stvaralački rad“, a dobitnik je i priznanja grada Nikšića „18. septembar“. Objavio je preko deset knjiga (proza, poezija, drame, aforizmi, eseji, književna kritika).

“Moji su utisci predivni. Kotorska publika je fantastična i ja se sa njom razumijem na prvu loptu. Na svaki moj aforizam svi gledaoci su reagovali u djeliću sekunde smijehom, aplauzima. Vidi se da mislimo na isti način. A kad sa ljudima misliš na isti način, onda se sjajno razumijete” – kaže Koprivica za Radio Kotor.

Kada su u pitanju njegovi brojni talenti, on objašnjava da grad iz koga dolazi – Nikšić, ima brojne talentovane stanovnike.

 “U Nikšiću ima more talentovanih ljudi, to je grad čuda, pjesnika, glumaca. Svi su gradovi takvi, ali meni se čini da je Nikšić pomalo poseban u tome da prednjači, ako se smijem usuditi da tako kažem, ispred ostalih gradova. Ja sam prosto jedan tipični nikšićki multipraktik sa petnaestak talenata” – navodi Koprivica.

 “Izabrane pjesme” su, objašnjava, plod višedecenijskog rada. Nije bio ni malo lak zadatak, ističe, od svih pjesama izabrati one koje će krasiti ovu zbirku.

 “Napravio sam žestok izbor, najsuroviji prema samom sebi što sam mogao. Napisao sam tri tone papira svih ovih godina i decenija i onda sam to žestoko skraćivao, selektirao, došao do nekog zlatnog presjeka i čini mi se da sam uspio da napravim jednu knjigu koja svakog može privući. Ima raznih segmenata: od ljubavne poezije, preko patriotske, humorističko-satirične, poezije o prolaznosti, poeziji o pjesnicima, što je posebno neuobičajen segment. Tako da će svako naći ponešto za sebe iz ove zbirke.

Dosta je ljudi ovu zbirku pročitalo. Dobijam za sada samo komplimente. Meni je jedini problem - ni kada me ko kudi, ni kada me hvali, ne reagujem uopšte” – kaže Koprivica.

Nakon nekoliko objavljenih zbirki i većeg broja pjesama u kulturnim glasilima, Koprivica je objavio svoju završnu knjigu “Izabrane pjesme” prije mjesec dana u izdanju ITP „Unireks“ i Udruženja književnika Crne Gore. Zbirka je urađena u podgoričkoj štampariji „Golbi“.

Koprivica je, podsjetimo, napravio izbor pjesama, pisanih tokom nekoliko decenija i podijelio ih na više ciklusa, od ljubavne, rodoljubive, humorističko-satirične i meditativne poezije, do pjesama o pjesnicima.

 

 Irena Mačić

Podijeli na: