Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

25.05.2020
830

URUČENE NAGRADE NAJBOLJIMA NA LIKOVNOM I FOTOGRAFSKOM KONKURSU KULTURNOG CENTRA

JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor povodom 21. maja Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, a u okviru obilježavanja proslave Dana nezavisnosti Crne Gore, 21. maja organizovala je konkurs likovnih i fotografskih radova na temu „Kulturno naslijeđe - izvor kreativnosti“. Odazvala su se djeca i mladi iz Crne Gore, koji su svojim crtežima i fotografijama oživjeli bogato kulturno naslijeđe naše zemlje.

Tim povodom danas su ispred kotorskog Kulturnog centra uručene nagrade najboljima.

Na likovnom konkursu za uzrast do 6 godina treće mjesto osvojila je Kristina Mirković, drugo Vanja Mirković i prvo Dunja Radović. Specijalne nagrade za učešće u navedenoj uzrasnoj kategoriji dobili su Danilo i Sofija Mirković.

Na likovnom konkursu za uzrast od 6 do 10 godina treće mjesto osvojila je Andrea Božović, drugo Mehmed Medo Nikezić i prvo Staša Martinović.

Na fotografskom konkursu za djecu od 11 do 15 godina treće mjesto pripalo je Lazaru Popoviću, drugo Nikolini Nikolić i prvo Nikoli Kovaču.

Na fotografskom konkursu za mlade od 15 do 30 godina treće mjesto osvojio je Duško Vukčević, drugo Milena Popović i prvo Jovana Mračević.

Nagrade su uručile ispred Kulturnog centra direktorica Tatjana Miljenović i Aleksandra Tomović, urednica programa za mlade i jedna od autorki izložbe.

„Pristigli radovi su adekvatno odgovorili zadatoj temi i pokazali da kultura ne poznaje granice, prostorne i vremenske prepreke. Kultura opstaje i kulturno naslijeđe je svjedok postojanja čovječanstva. Bez kulture identitet blijedi. U prilog tome ostaje upamćena priča da je za vrijeme Drugog svjetskog rata jedan od ministara u Čerčilovoj vladi predložio da se novac namijenjen kulturi prebaci u ratni budžet na šta je premijer Vinston Čerčil rekao: A šta ćemo onda da branimo? Odbranom kulture branimo sebe u vremenu, stvarajući vječnost“ – napisala je između ostalog u katalogu koji prati ovu izložbu istoričarka umjetnosti Ksenija Stanković, jedna od autorki izložbe.

Direktorica Miljenović zahvalila se prisutnima na učešću na konkursu Kulturnog centra.

„Puno mi je srce kada vidim mlade ljude koji žele da se bave kulturom. Nadam se da će među vama biti budućih umjetnika, te da ćemo imati tu čast da i ubuduće u galerijama Kulturnog centra izlažemo vaše radove“ – poručila je Miljenović.

Izložbu  crteža i fotografija na temu „Kulturno naslijeđe - izvor kreativnosti“ svi zainteresovani mogu pogledati od danas do petka 29. maja, u terminu od 9 do 14 sati u Staklenoj galeriji JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor. 

Podijeli na: