Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

03.09.2020
673

UPIS NOVIH ČLANOVA U AMATERSKO POZORIŠTE HNV

Amatersko pozorište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore organizovalo je prijem novih članova i započelo sa završnim pripremama za nove nastupe u Kotoru, Zadru i Travniku u narednom periodu.
Nakon voditeljice kazališta Ružice Lazarević, koja se povukla sa aktivnim radom u sklopu HNV-a, od 2018. godine ulogu voditeljice preuzela je Dijana Milošević, članica Hrvatskoga nacionalnog vijeća.
Amatersko pozporište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, u posljednje dvije godine rada postalo je prepoznatljivo po aktivnom djelovanju i mnogim projektima, a takođe i veoma talentovanim mladim glumcima, koji svojim mladalačkim entuzijazmom na scenu donose autentičnost hrvatske tradicije i kulture Boke kotorske, od muzike, folklora, jezika i jezičnih dijalekata, do originalnih scenskih prikaza.
Pozorište HNV-a trenutno broji 26 članova uzrasne dobi od 10 do 25 godina, te četiri spoljna saradnika: montažere svjetla i zvuka, a tu su uvijek i članovi FA „Nikola Đurković“ Kotor koji svojim repertoarom igara iz Boke upotpunjuju kolaž predstavljanja tradicije i kulture ovog podneblja.
Medijska potpora: Radija Dux, Radija Tivta i HRT-a ne izostaje i uvijek je uz svaki projekat pozorišta.
Brojni su projekti obilježili rad pozorišta tokom posljednje  dvije godine rada, kao i nove saradnje sa: Hrvatskom maticom iseljenika, Dubrovačkom privatnom gimnazijom, Hrvatskom radio televizijom, FA „Nikola Đurković“ iz Kotora, Centrom za kulturu Tivat, Centrom za kulturu Kotor, Hrvatskom kulturnom udrugom „Stađuni od kulture“, te Hrvatskim, katoličkim sveučilištem u Zagrebu.
Od 31. januara ove godine, Amatersko pozorište HNV-a postaje član Hrvatskog sabora kulture, što daje posebnu važnost konceptu rada i predstavlja veliko priznanje za kvalitet i sadržaj aktivnosti.
Pored mnogih projekta koje pozorište realizuje, najzapaženija su dva zahtjevna projekta-pozorišne predstave „Bokeško-dubrovački splet“ i „Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi“, finansijski podržana od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.
Uspješno predstavljanje u Kotoru, Tivtu, Dubrovniku, te na manifestaciji „Dani hrvatskog pučkog teatra“ u Hercegovcu i veoma snažni utisci, kako publike tako i pozorišnih kritičara, doveli su ovo pozorište na visoko profesionalan nivo i dali mu podstrek da nastavi sa predstavljanjem na međunarodnoj pozorišnoj sceni.
“Za zapažene uspjehe, pored finasijske potpore koju nam pruža Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i HNV, zaslužna je i glumačka ekipa, koja predano radi na svakom projektu, veliki broj saradnika, mediji i vjerna publika. Uskoro će predstava Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi biti odigrana i u Kotoru, a nakon toga, u zavisnosti od epidemiološke situacije i reporukama NKT-a, u Zadru i Travniku. Nadamo se uspješnim nastupima, a s obzirom na to da smo dobili sredstva za kompletno izvođenje najavljenih predstava od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, uključujući i smještaj, hranu i prevoz, naši članovi i saradnici imaće priliku upoznati kulturu i istorisju ova dva grada i kroz susrete sa mnogim ličnostima iz svijeta pozorišta, dogovoriti nove projekte i saradnju.
Ukoliko se želite pridružiti našoj ekipi, koju povezuje stvaralački pozorišnii entuzijazam i ljubav prema daskama koje život znače, javite nam se”, poručuju iz Amaterskog pozorišta Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore
Upis novih članova obavlja se tokom cijele godine u kancelariji Hrvatskog nacionalnog vijeća ili putem broja telefona 069 345 651.
 
 
 

Podijeli na: