Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

24.03.2021
496

UMJETNOST RAZUMIJEVANJA-DIJALOG ZA BUDUĆNOST

Usred pandemije koja je zarobila cijeli svijet, grupa mladih i entuzijastičnih ljudi iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine okupila se od 15. do 23. februara ove godine u Tuzli da kroz umjetnost briše granice. Biti mlad danas nije lako, gdje god živjeli, ali posebno nije lako u malim multikulturalnim balkanskim zemljama koje su u tranziciji i koje dijele burnu prošlost. 

Projekat “Umjetnost razumijevanja” koji su realizovali Dramski studio Prazan prostor (CG) i UG Akustikum- Muzička omladina BiH u sklopu regionalnog programa “Dijalog za budućnost-Unaprjeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije”, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF) za cilj je imao da ohrabri mlade da govore o važnosti mira i sklada u zajednici, omogući upoznavanje vršnjaka iz različitih kulturnih sredina i nauči ih kako da pošalju važne poruke mira, dijaloga i tolerancije kroz dramske i muzičke forme.
Mlade osobe, njih dvadesetčetvoro uz četiri mlada lidera i liderke, isto toliko mentora/ke i dva koordinatora otvorenog srca i uma, stvarali su umjetnost-onu istinsku, ljudsku. “Svakog dana su pohađali intenzivne muzičke i dramske radionice, u pauzama razgovarali i pjevali, organizovali inetkulturalne večeri, odlazili na predstave i koncerte. Otkrivali su nove stvari o sebi i drugima, dijelili intimne misli i osjećaje, shvatili da svi žive iste probleme i hrabro odlučili da progovore o sistemima koji ih ograničavaju.
Kreirali su performans u trajanju od 25 minuta koji su izveli u javnom prostoru pred brojnim prolaznicima koji su ostali zadivljeni snagom i odlučnošću mladosti. Ispričali su priču o stranama i granicama, o podjelama i različitostima u kojima žive i koje ih tjeraju iz njihove domovine. Ispričali su priču o važnosti zajednice i zagrljaju koji je potreban kako bismo osjetili jedni druge. Na kraju su svi glasno rekli  JA NE ŽELIM DA IDEM ODAVDE, JER OVO JE NAŠ DOM I GRADIĆEMO GA ZAJEDNO”, pojašnjavaju iz NVU “Prazan prostor”.

Tokom radionica, ističu, došli su do dva najveća problema sa kojima se mladi suočavaju u svojim sredinama, a to su: nacionalizam i želja mladih da napuste svoju zemlju u potrazi za pravednijim i perspektivnijim zajednicama. Ovo su važna i aktuelna pitanja o kojima je nužno razgovarati, jer upravo takvi razgovori i inicijative omogućavaju dijalog za budućnost, svih nas”, zaključuju u NVU “Prazan prostor”.

  

 

Podijeli na: