Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

21.10.2024
55

U TIVTU ODRŽAN KONCERT ANSAMBLA LES ESSENCES

U organizaciji Festivala gudača Perast i Muzičke škole Tivat prošle večeri je održan koncert pod simboličnim nazivom ,,Mendelson i prijatelji –poruka mira“. Nastupio je Kamerni sastav Les essences iz Esena.

Les essences, kamerni sastav se razvio od članova vrhunskih kamernih ansambala i izuzetnih muzičara iz regije Sjeverna Rajna – Vestfalija. Pod umjetničkim vodjstvom njemačko-turskog violiniste Ondera Baloglua oni su svom radu postavili za cilj kritički stav i hrabar pristup pri izvođenju djela svih epoha, tragajući za suštinskim vrijednostima kroz muzički i socio kulturni dijalog. Ovaj projekat je podržalo Ministarstvo kulture i nauke Sjeverna Rajna – Vestfalija kroz trogodišnji koncept kulturnog dijaloga. Les essences nastupa u Mercatorhalle Duisburgu, Konzerthaus Dortmund, Tonhalle Diseldorf, Herrenchiemsee Festivalu, Musikuem Lleida u Španiji, CRR Istanbul, festivalu „Focus on Harp“ u Tel Avivu i sarađuje sa renomiranim gostujućim umjetnicima kao npr. Chorverk Ruhr, violončelistkinja Anja Lehner, violončelistkinja Anastasija Kobekina, dirigent Rajnhard Gebel, kabare umetnik Maksimilijan Šafrot i pijanista Fazil Saj.

U koncertnoj Sali Muzičke škole Tivat oni su izveli djela Mendelsona, Bruknera i Šenberga. U okviru turneje u zemljama Zapadnog Balkana, ovo je bio treći koncert po redu. Sledeći koncerti ih očekuju u BiH, Srbiji, Makedoniji, Kosovu i na kraju turneje pet koncerata u Njemačkoj. Pored vrhunskog muzičkog doživljaja mladi muzičari, ambasadori mira, su kroz svoju energiju prenjeli poruke saradnje i razumjevanja u regionu.

Omladinski orkestar Zapadnog Balkana je osnovan 2019 godine i okuplja mlade muzičare iz šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Srbija, Makedonija, BiH, Kosovo i Crna Gora). Iako dolaze iz raličitih zemalja ovaj orkestar posjeduje koordinaciju i muziciranje na najvišem nivou zahvaljujući talentu i visoko kvalifikovanim profesionalcima.

(PR Festival gudača Perast)

 

Podijeli na: