Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

08.08.2022
813

U RISNU ODRŽANA PROMOCIJA ROMANA KRVAVA DOLINA

Promocija romana „Krvava dolina“, autora Srećka Vučkovića iz Nikšića održana je sinoć na platou ispred palate Ivelić u Risnu.
Pored autora, govorili su književnik, novinar i televizijski voditelj Vanja Bulić, novinar i publicista Dragan Popadić i doc. dr Pavle Popović.
Popović je kazao da je “Krvava dolina” mistično iskustvo, koje se temelji na otkrovenju i uspostavljanju veze između estetske misli i ravni,
“To duhovno nebo-krajnja dubina bivstvujućeg, odvodi me u ponore bića.
Krajnja dubina postojanja-duboki tajni drhtaj odvodi me u konačno, gdje dotakoh beskonačno, u prebjegu ka podnebesju.
U obmani naplaćenoj prezirom, opkoljen ledenom korom, izbjegavam potrese nespokojstva.
Vječnošću traga zemlje ranjene, krvave doline, zapaljen ugarcima neugašene istine, tičem vječno u trenutnom, molitvom u beskonačno”- kazao je dr Popović.
Novinar i publicista Dragan Popadić je kazao da je “Krvava dolina”, ratni, krimi, ljubavni, psihološki, socijalni, porodični i roman karaktera.
,,Nazvao bih ga i antiratnim romanom. Protiv rata se ne borite frazama i parolama. Najbolju antiratnu priču pričaju ratnici, kao što je to Balaševićev Braca, što se sa 19 vratio sa dalekog fronta, kao što je to Balša, glavni junak ovog romana. Imao je 18 godina kada je iz Nikšića otišao  u vojsku, a devedesetih godina to je značilo rat, ovaj naš bratoubilački, krvav, užasan. I Braca i Balša poručuju Držićevu - Rat je poguba ljudske naravi. Balša je u ratu sačuvao i glavu i obraz”- pojasnio je Popadić.
Književnik, novinar i televizijski voditelj Vanja Bulić, ocijenio je da je tiraž od 300 primjeraka, premalo za knjigu koja preslikava vrijednost jednog života.
,,Ova knjiga je ispovjedna proza, a autoru je sada potrebna izdavačka kuća koja će odrediti urednika da sa njim radi. Potreban je neko ko će mu tražiti mane, a da to ne budu članovi porodice ili prijatelji. U knjizi mane možete naći u koncepciji, ali ne i u jeziku i stilu. Iako je autor napisao i drugi roman ubjeđen sam da će iz ove knjige izvlačiti djelove, po kojima će napisati nove knjige. Ova knjiga je preopširna za filmsku priču, ali bi bila idealna za televizijsku seriju od 20 epizoda”- istakao je Bulić.
Autor knjige Srećko Vučković kazao je da je u Crnoj Gori, gotovo nemoguće doći do velikih tiraža.
,,Nemamo velike izdavačke kuće koje bi ovaj roman mogle vinuti u neke nebeske visine. Mogu samo da nastavim da se trudum da pišem, pa da nekim spletom okolnosti budem u situaciji da ovaj roman dođe do većeg broja čitalaca. U ovom romanu sam dao sebe, a iako dosta toga prebacam na glavnog junaka Balšu, moram priznati da sam kroz njegov lik predstavio samo dio svog života”- zaključio je Vučković. 

Tekst i foto: Tamara Vuković
 

Podijeli na: