Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

12.09.2023
1710

U POMORSKOM MUZEJU OTVORENA IZLOŽBA SMILJKE STRUNJAŠ

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Izložba slika autorke Smiljke Strunjaš, pod nazivom „Oda radosti“, otvorena je sinoć u Galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore (PMCG), povodom obilježavanja 10. septembra - Dana muzeja.

Pozdravljajući prisutne, direktorica Maja Uskoković, istakla je  da je poslije izložbe “Zagrljaj mora” iz 2012. godine, ovo druga samostalna izložba konzervatorke restauratorke Smiljke Strunjaš koja je u Pomorskom muzeju zaposlena od 1999. godine.

“Dala je značajan doprinos unaprijeđenju konzervatorsko restauratorske struke u matičnoj instituciji. Napominjem da Pomorski muzej posjeduje konzervatorsku licencu, kao i konzervatorsku radionicu. Autorki čestitam na izložbi, kolegama Dan muzeja sa željom da se u istom ovolikom broju okupljamo i u narednim godinama”, kazala je Uskoković.

Za autorku je postavljanje njenih slika povodom rođendana Muzeja bio emotivan trenutak.

“U svakoj od ovih slika je utkana svaka moja emocija tokom vremena i kao takva predstavlja mene baš takvom kakva jesam, nježna i jaka, srećna i tužna vesela iljuta. Činjenica da su ova djela ugledala svjtlost dana u Muzeju je od neprocjenjive važnosti za mene. Ovdje sam se profesionalno razvijala i stekla kolege i prijatelje za cijeli život”, poručila je Strunjaš.
  
Otvarajući izložbu, etnološkinja, mr Mileva Pejaković Vujošević, je naznačila da je prije sedam decenija – 10. septembra 1952. godine Palata Grgurin otvorila svoja vrata za  Pomorski muzej.

Da je Muzej danas postao značajna kulturna institucija zasluga je, kako je kazala, pripadnika, kormilara metaforičkog broda prof. Pava Verone, prof. Ignatija Zlokovića, mr Jovana Marttinovića, prof. Miša Begovića, mr Mileve Pejaković Vujošević, dipl. pravnika Andra Radulovića i sadašnje direktorice Maje Uskoković.

“Svi oni su tokom sedam decenija, zajedno sa stručnim timom, utkali sebe i svoje znanje umijeće da Muzej bude značajna kulturna vertikala, ne samo u Kotoru već i u Crnoj Gori, poznat i priznat i van granica Crne Gore, o čemu govore brojna međunarodna priznanja i nagrade. Muzeji su nit koja nas spaja, oni su kapija kroz koju prolaze vjekovi, a na nama je da u tom pravcu budemo njihovi dobri čuvari. Pod krovom ove palate minulih epoha ispisane su brojne naučne stranice iz pera uvaženih koleginica i kolega, oslikane mnoge slike, restaurirani vrijedni muzejski eksponati”, kazala je Pejaković Vujošević.

Dodala je da su timskim radom organizovane brojne izložbe koje su bile “svjedok i svjedočanstvo” bogate viševjekovne pomorske prošlosti i tradicije Boke Kotorske i Crne Gore.

“Uvažena koleginica slikarka konzervatorka gospođa Smilja Strunjaš daruje Muzeju svoju drugu samostalnu izložbu Oda radosti čiji naslov nas simbolično poziva da se svi zajedno radujemo dugom trajanju ove značajne institucije u kojoj Smilja predano radi već četvrt vijeka”, poručila je, između ostalog, Pejaković Vujošević.  

U muzičkom djelu programa nastupila je učenica ŠOSMO „Vida Matjan“ Kotor, violinistkinja Vjera Radulović.  

Podijeli na: