Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

02.06.2023
551

U POMORSKOM MUZEJU CRNE GORE ODRŽANA PROMOCIJA ZBORNIKA RADOVA DR MILOŠA MILOŠEVIĆA

Tekst i foto: Biljana Marković

U Pomorskom muzeju Crne Gore (PMCG) u Kotoru sinoć je održana promocija Zbornika radova dr Miloša Miloševića na temu pomorske istorije.

Po riječima urednika Zbornika, Slavka Dabinovića, Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru, pridružujući se obilježavanju desete godišnjice od smrti uglednog istoričara, naučnog i kulturnog radnika dr Miloša Miloševića, iz zahvalnosti na dugogodišnjem doprinosu uspješnom radu ove institucije kulture, počinje sa realizacijom projekta objedinjavanja svih njegovih radova, objavljenih u renomiranoj naučnoj i serijskoj publikaciji “Godišnjak”, participirajući tako u realizaciji organizacije naučnog skupa posvećenog njgovom dugogodišnjem stvaralačkom radu.          

“Dr Miloš Milošević objavio je u Godišnjacima 34 rada, koji će zbog obimnosti biti podijeljeni u dva toma, u formi Zbornika radova. Prvi tom, kojeg večeras predstavljamo tretira teme iz pomorske istorije Boke Kotorske. Drugi tom će obuhvatatiti radove posvećene političkoj istoriji, arhivistici i bibliotekarstvu, istoriji umjetnosti, istoriji muzike i muzikologije, istoriji književnosti i ostalim člancima koji ne pripadaju pomenutim temama istraživanja”, rekao je između ostalog Dabinović.

U Zborniku se, pojasnila je urednica, Danijela Nikčević, kroz 12 radova razmatra istorija pomorstva, kojom nas dr Milošević podsjeća “da je pomorstvo u svim istorijskim razdobljima iziskivalo izuzetne ljudske napore i žrtve, ali je i donosilo znatne prihode i dragocjene kontakte sa svijetom”.

“Težinu pomorskog života Milošević rezimira drevnom misli - more je gorko i čovjek mu se prepušta samo ako ga je zemlja izdala. Pišući o Vicku Bujoviću (1660. - 1709.), peraškom heroju, pomorcu, avanturisti i ugnjetaču, koji je krajem 17. vijeka doprinio ogromnim komercijalnim trgovačkim aktivnostima, ali i skandaloznim aferama u Perastu, autor smatra da je o takvoj jednoj ličnosti neophodna ozbiljna i posebna studija, s obzirom na to da Vicko Bujović održava stvarni život Perasta u 17. vijeku”, ističe ona.

Rad Jedan dokument o razvoju pomorstva Dobrote i Ljute s početka 18. vijeka, govori o usponu Dobrote i Ljute kao pomorskog mjesta.
“Autor nas upoznaje sa dokumentom tzv. terminacijom generalnog providura Anđela Ema od 20. januara 1717. godine, koji uptravo definiše odlučujući trtenutak, 1717., kada su Dobrota i Ljuta službeno od Mletačke Republike dobile status pomorskog mjesta”, kazala je Nikčević.

Četvrti rad je Kreditiranje pomorske privrede u Boki Kotorskoj 18. vijeka, a u kojem autor navodi kako je najvažniji činilac uspjeha pomorske privrede u Boki početkom 18. vijeka bilo pitanje kreditiranja pomorstva.

“Autor u razradi ove teme zaključuje da među arhivalijama Istorijskog arhiva u Kotoru za 18. vijek uopšte nema fondova koji bi posebno i cjelovito tretirali bilo koji vid pomorske problematike. Rad se bazira na primjeru poslovanja kotorske plemićke porodice Bolica iz 17. vijeka, navela je, između ostalog, Nikčević.

U nastavku izlaganja prisutni su upoznati sa nosiocima pomorsko trgovačkih aktivnosti, kao faktoru pomorske privrede Kotora, Perasta, Dobrote, Stoliva i Herceg Novog u 18. vijeku.

U muzičkom dijelu nastupila je profesorica Angela Mijušković na flauti.

Promocija je priređena u sklopu Međunarodnog naučno-stručnog skupa "Miloš Milošević i kulturna tradicija Boke", koji je prethodna dva dana održan u okviru "Neđelje arhiva" Državnog arhiva Crne Gore sa Cetinja.

Organizatori ovog skupa bili su Državni arhiv, Opština Kotor i kotorske ustanove kulture.

Podijeli na: