Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

27.08.2020
910

U PERASTU POČEO XI FESTIVAL GUDAČA

U skladu sa preporukama NKT-a počeo je prvi dio IX Festivala gudača. Za razliku od prethodnih godina, kada su se sve aktivnosti – radionice, predavanja i koncerti odvijale u isto vrijeme, ovogodišnje izdanje ima drugačiji koncept. Radionice za sve gudačke profile (violinu, violu, violončelo, kontrabas, kamernu muziku i orkestar) će se održavati naizmjenično i nastaviće se tokom septembra.

Tokom ove nedjelje, tačnije od 24-29. avgusta master class za mlade muzičare, studente i učenike vode sljedeći profesori: Vujadin Krivokapić, violina (MA Cetinje), Zoran Zakraješek, kontrabas (MA Cetinje i Muzički centar CG) i Ana Dulović, violončelo (Muzički centar CG).

U nastavku, master class za klavir održaće profesor i dekan MA Cetinje, Bojan Martinović, a za violinu, violu i kamernu muziku profesor Michail Berezintsky, dobitnik priznanja Zaslužni umjetnik Rusije. Iz Hrvatske dolazi Renata Prizmić Linarić, istaknuta violinistkinja čiji je orkestar mladih muzičara na prošlogodišnjem izdanju Festivala imao zapažen uspijeh.      

Izazovno vrijeme u kom živimo, više nego ikad, nam je ukazalo i dokazalo koliko muzika obogaćuje čovjekov život i da muzički izraz predstvalja vrijednost koji treba razvijati i njegovati. 

Tom mišlju se vode i organizatori Festivala gudača - NVO Bocche di Cattaro i kroz radionice koje organizuju, na kojima djeca i mladi imaju priliku da razviju i unaprijede svoj muzički talenat u radu sa istaknutim pedagozima i predavačima. Po završetku radionica, formira se orkestar polaznika koji će završne večeri festivala održati koncert pod dirigentskom palicom Vilija Ferdinandija.

Kao jedinstven festival ovog tipa u Crnog Gori, Festival gudača za primarni cilj ima edukaciju i afirmaciju mladih muzičara. Pored ovog, svrha manifestacije je i unaprijeđenje kulturne i turističke ponude Boke Kotorske kroz prezentovanje tradicionalnih vrijednosti naše zemlje. Protekla izdanja afirmisala i učvrstila su ovaj festival na kulturnoj mapi značajnih kulturnih događaja. Organizatori, NVO Bocche di Cattaro, su optimistični i uvjereni da će taj cilj postići i ovogodišnjim programom, koji se realizuje u neobičnim okolnostima.

 (U ime organizatora, Ana Dulović, predsjednica NVO Bocche di Cattaro)

Podijeli na: