Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

16.11.2023
774

U OKVIRU PROGRAMA PROSLAVE DANA OPŠTINE KOTOR PREMIJERNO PRIKAZAN FILM OBLIK VJETRA

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

U okviru programa proslave Dana opštine Kotor 21. novembra, u Kinu „Boka“ danas je premijerno prikazan film „Oblik vjetra“, autora Dušana Vulekovića.

Obraćajući se prisutnima uoči projekcije Vuleković je kazao da je film nastao zahvaljujući podršci Sekretarijata za kultutu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor na čijem konkursu za individualno umjetničko stvaralaštvo je podržan 2022. godine.

Film se, kako je naveo, bavi istorijom i tradicijom pomorstva, prije svega pomorstvom na jedra.

„Vjetar ne vidimo, ali jedro mu zapravo daje oblik. Otuda i naziv ovoga filma Oblik vjetra. Na tim jedrima u Kotor je tokom vjekova dolazio svijet, pomorska trgovina na brodovima pogonjena vjetrom je bila glavna privredna aktivnost Kotora kroz vjekove. Paradoksalno ta njihova glavna prvredna aktivnost i danas je naša glavna privredna aktivnost. Zahvaljujući upravo tome mi danas imamo ovo što baštinimo. Na jedrima je u Kotor dolazila kultura, umjetnost, to je bila kontinuirana razmjena ideja, jer je ovaj prostor tokom vjekova intezivno komunicirao. Ovaj film govori upravo o tome tokom dvadeset minuta trajanja“, rekao je Vuleković dodajući da je u pitanju dokumentarni film edukativnog karaktera.      

Najavio je da će film biti uskoro biti objavljen on-line. 

Zahvalio se Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru, prije svega Iliji Mlinareviću koji je osim učešća u filmu i logistički pomogao njegov nastanak. 

Pored toga što je jedan dio filma o tome, veliku zahvalnost izrazio je jedriličarskom klubu (JK) „Lahor“ koji je pružio podršku prilikom snimanja od prošle godine - obilježavanje 75-godišnjice kluba, preko raznih regata, sve do ovogodišnjeg „Fašinada kupa“ održanog u julu u Perastu.

Premijeri filma je u ime Opštine Kotor prisustvovala sekretarka Sekretarijata za kulturu sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac.

Podijeli na: