Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

20.11.2022
280

U KULTURNOM CENTRU ODRŽAN KONCERT GRADSKOG HORA BIJELO POLJE

Povodom proslave Dana opštine Kotor na Velikoj sceni kotorskog Kulturnog centra sinoć je održan koncert Gradskog hora Bijelo Polje.

Kako su kazali, Gradski hor iz Bijelog Polja njeguje i izvodi više vrsta umjetničke muzike, a bavi se  i obradom popularnih pjesama iz naših krajeva. Iza sebe ima brojne solističke nastupe. Hor je po strukturi mješovito višegeneracijsko pjevačko društvo i broji 50 članova. Osnovan je 2016. godine sa ciljem razvijanja kretivnog odnosa prema kulturnom nasljeđu i stvaralaštvu, a za podsticanje aktivnog učestvovanja u procesima razvijanja kulture i kulturne razmjene u oblasti muzike, realizacije koncerata i koncertnih gostovanja hora i solista. Kotorskoj publici predstavili su se po prvi put sa 12 pjesama.

Dirigentice su Jelena Đaković i Julijana Vujošević, a korepetitorica profesorica Milena Đurović.

“Pjevamo uglavnom akapela kompozicije, obrade popularnih pjesama. Ovaj amaterski hor čine članovi od 16 do 65 godina. Postojimo vć pet godina. Imali smo prekid u radu za vrijeme pandemije koronavirusa. Na našu veliku sreću i zadovoljstvo smo se ponovo okupili. Plan nam je da obiđemo gradove u Crnoj Gori i predstavimo se publici” – kaže Đaković za Radio Kotor.

Hor je do sada imao veliki broj nastupa u zemlji i inostranstvu, od kojih su mnogi bili takmičarskog karaktera, gdje je hor osvojio brojne nagrade i priznanja.

Članovi hora su posebno  ponosni na osvojenu srebrnu medalju na Beogradskim horskim svečanostima BEHOS 2018.

“Jako smo ponosni na ovu nagradu jer je predsjednica žirija bila profesorica Darinka Matić Marović.

Osim ove, imamo i nagradu sa onlajn takmičenja horova gdje smo takođe bili uspješni” – ističe Đaković.

Na koncertu u Kotoru nastupili su i solisti, redovni članovi Gradskog hora Bijelo Polje.

Gošće koncerta bile su članice Gradskog hora Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Kako su podsjetili, obnovljeni Gradski hor djeluje u okviru Kulturnog centra „Nikola Đurković“. Članove hora povezuje ljubav prema muzici i druženju. Hor vode  profesorice Dušica Ćetković i  Ljiljana Dončić. 

 

Tekst: Irena Mačić

Foto: Radio Kotor

 

Podijeli na: