Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

24.04.2024
604

U KOTORU TREĆE DRŽAVNO TAKMIČENJE UČENIKA SREDNJIH MUZIČKIH ŠKOLA: DOGAĐAJ KOJI SLAVI TALENAT, POSVEĆENOST I STRAST PREMA MUZICI

U organizaciji Centra za stručno obrazovanje Crne Gore, JU Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje (ŠOSMO) “Vida Matjan” iz Kotora, danas i sjutra je domaćin III Državnog takmičenja učenika srednjih muzičkih škola iz oblasti muzičke umjetnosti, koje se održava.
 
Svečano otvaranje takmičenja upriličeno je jutros na trgu ispred zgrade muzičke škole nastupom Gradske muzike Kotor, a zatim je program nastavljen u koncertnoj dvorani (crkvi Svetog Duha).
 
Prisutne je na pozdravio direktor ŠOSMO “Vida Matjan” Kotor, Mihailo Lazarević.
 
,,Zahvaljujući Centru za stručno obrazovanje, već treći put se održava državno takmičenje učenika srednjih škola iz oblasti muzičke umjetnosti. Ovog puta u gradu iz koga potiču najstarije muzičke institucije naše zemlje. Hor Jedinstvo osnovan je 1839. godine, Gradska muzika 1842. godine, zatim, Muzička škola iz 1945. koja je najprije bila privatna, a od 1947. godine državna, koja sa ponosom nosi ime njene osnivačice velike Vide Matjan, kao i mnogih klapa i muzičkih sastava koji neprekidno traju. Sve njih su vodili i vode bivši učenici, profesori naše škole”, istakao je Lazarević.
 
Direktorica Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost Ministarstva prosvjete nauke i inovacija, Marica Melović navodi da ovo takmičenje predstavlja vrhunac talenata mladih muzičara, koji svojom posvećenošću obogaćuju našu kulturnu scenu.
 
,,Ovaj poseban događaj slavi talenat, posvećenost i strast prema muzici među našom mlađom generacijom. Muzika je jezik koji prevazilazi granice i spaja ljude širom svijeta. Kroz muzičko obrazovanje, naši učenici stiču ne samo tehničke vještine, već i važne životne lekcije o timskom radu, disciplini i izražavanju svojih emocija kroz umjetnost. Ciljevi ovog takmičenja su višestruki, od provjere znanja i vještina  iz oblasti muzičke umjetnosti, do otkrivanja izuzetno nadarenih učenika koje želimo podržati i afirmisati. Osim toga, od izuzetne važnosti je razmjena pedagoških iskustava između budućih muzičkih izvođača, saradnika i nastavnika”, kazala je Melović.
 
Državno takmičenje otvorila je direktorica Centra za stručno obrazovanje Aleksandra Lalević.
 
,,Muzika je umjetnost koja korespondira u krugu stvaraoca, izvođača i slušaoca. Svi oni su jedno u nastojanju da je učine aktuelnom, svevremenskom, neponovljivom i nezamjenljivom u očuvanju plemenitosti ljudskog duha. Naši takmičari će danas svojim izvođenjem ukazati na ljepotu ove umjetnosti, pokazati svoj raskošan talenat u izvođenju muzičkih djela velikih majstora. Sigurna sam da će ovo takmičenje pokazati koliko su nadarenih mladih ljudi iznjedrile muzičke škole širom Crne Gore”, poručila je Lalević.
 
U muzičkom dijelu programa nastupili su i klapa “Incanto” i hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo 1839”.
 
Podsjetimo, ovogodišnje takmičenje održaće se u sljedećim disciplinama: solfeđo, istorija muzike, gitara, harmonika, gudači (viola, violina, violončelo, kontrabas), klavirski duo, duo sa klavirom, kombinovani duo,vokalni duo/voklano instrumentalni duo, hor. Takmiče se učenici srednjih muzičkih škola iz Podgorice, Nikšića, Kotora i Tivta.
 
Tekst i foto: Tamara Vuković 
 

Podijeli na: