Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

27.01.2020
836

U KOTORU OBILJEŽENI SAVINDAN I POČETAK TRIPUNDANSKIH SVEČANOSTI

U Kotoru su danas tradicionalno proslavljeni Savindan i početak Tripundanskih svečanosti. Kotorani pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti i ostali građani, predstavnici lokalne vlasti, počasni odred Bokeljske mornarice 809 i Gradska muzika najprije su, kako nalaže običaj, obilježili Savindan ispred crkve Svetog Nikole u Starom gradu, a potom su pred katedralom tačno u podne saslušali Lode, pohvale svecu-zaštitniku grada, i ispratili podizanje zastave Svetog Tripuna.

Nakon što je dječji hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo" otpjevao Salgetijevu "O srpska mlada nevina čeda" i Himnu Svetom Savi, okupljenim građanima obratio se paroh kotorski, protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić.

"Da živimo svi u slozi, Sveti Savo ti pomozi. To što Kotor ima, to nema niko - da istog dana, kada se slavI Sveti Sava i kada se proslavlja Svetitelj Tripun, Gradska muzika dolazi pred crkvu Svetog Nikole, a zatim pred katedralom Svetog Tripuna, gdje se proslavljaju lode  i podiže zastava Svetog Tripuna. To je tradicija koja se poštuje više od 100 godina” – kaže Krivokapić.

Gradska muzika je, ističe Krivokapić, obnovila divan kotorski običaj da pred Svetim Nikolom sviraju himnu Svetom Savi "Uskliknimo s ljubavlju" te time ispunila, kako kaže, običaj koji su poštovali i naši preci u 19. vijeku.

“Ta tradicija bila je u jednom momentu utihnula. Pošto se sve dobro vraća, tako se i ta tradicija vratila devedesetih godina - ljubavlju, upornošću članova Gradske muzike, koja je mješovita. Kotor je j najbogatiji grad. Niko nema ono što Kotor ima. Pamti li iko da je na ovaj dan padala kiša. Jutros je bilo loše vrijeme, a kao što vidite, kada se ovo dešava i nebo se oglasi i sunce nas obasja. To je najbolji znak da je to nešto što treba da se čuva kao zenica oka. Gradska muzika je imala hrabrosti tada da obnovi nešto što je mnogima izgledalo čudno. Zato da živimo svi u slozi Sveti Savo ti pomozi. Da vas čuva Sveti Tripun koji je divni Svetitelj stare hrišćanske crkve, zaštitnik od mnogih zala, posebno od demonskih sila. Demonske sile u naše vrijeme poprilično vladaju. Zato da živimo svi u slozi Sveti Savo ti pomozi” – poručio je Krivokapić.

Nakon svečanosti ispred hrama Svetog Nikole, Gradska muzika se, zajedno sa građanima i vjernicima jedne i druge vjeroispovijesti, zaputila ka katedrali gdje su zajedno sa odredom Bokeljske mornarice pozdravili početak Tripundanskih svečanosti. Tačno u 12 sati mali admiral Bokeljske mornarice Karlo Marjana Ribica sa katedrale Svetog Tripuna je izgovorio lode - pohvale Svetom Tripunu, zaštitniku grada Kotora.

„Godišnje ponovljenje svečanosti koju smo spremni da svetkujemo, dok oživljuje u nama najmilije bogoljubne uspomene, podsjeća nas na sjajna djela naših praotaca, koji pod okriljem Čudotvorca čije svete moći Kotor poštuje, postadoše zaslužni za vjeru i za domovinu, a nama njihovim sretnim potomcima ostaviše slavno nasljedstvo. Dakle, građani, nek se i ove godine proslavi predajnim sjajem i uobičajenim obredima ova nama tako mila svečanost, a neka nama svima bude podstrek isti onaj svetac radi kojeg se ona i svetkuje. Neka se tim najprije iskaže slava Bogu Velikome, te poklon i štovanje slavnoj Djevici Mariji i poglavitom mučeniku Isusovu Svetom Tripunu. Ej dopusti, Veliki Bože, nek se za toliki niz stoljeća, koliko je do sada minulo trenutaka, razvije svake godine proslavljeni ovaj stijeg, a uvijek u slozi, sreći i ljubavi. Slava! Slava! Slava" – uzviknuo je Ribica okupljenom narodu.

Lode su izgovarene po 1211. put. Time su svečano počele ovogodišnje Tripundanske svečanosti u našem gradu.

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović i potpredsjednici Nenad Vukadinović i Sonja Seferović su, sa sugrađanima, propratili obilježavanje Savindana i Loda.

Podijeli na: