Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

10.02.2020
429

U KOTORSKOJ BIBLIOTECI OBILJEŽENA KINESKA NOVA GODINA

U organizaciji JU Kulturni centar ,,Nikola Đurković" Kotor, Gradske biblioteke i čitaonice i Udruženja za promociju sinologije Kotor, u okviru Trećeg ciklusa edukativno-kreativnih radionica ,,Kineski kroz igru", u petak 7. februara održana je radionica posvećena obilježavanju Kineske nove godine u čitaonici Gradske biblioteke i čitaonice.

Polaznici su bili kotorski osnovci i djeca predškolskog uzrasta koji su ovom prilikom učestvovali u izradi tradicionalnih maski i ukrasa karakterističnih za obilježavanje ovog praznika, učili o načinima njegovog čestitanja na kineskom jeziku i najpoznatijim običajima tokom Proljećnog festivala u Kini. Polaznici su imali priliku da na kreativan i zabavan način, prilagođen njihovom uzrastu, saznaju nešto više o uporištu ovih običaja u kineskoj kulturi, za šta su iskazali posebno interesovanje. Kroz učenje u zabavnoj atmosferi polaznici radionice su izradili veliki broj ukrasa sa natpisima koji sadrže kineske karaktere, a nose poruke mira, ljubavi, želje za blagostanjem i onih za koje se vjeruje da donose sreću u novoj godini, kao i čestitki koje se u vrijeme Proljećnog festivala najviše koriste.

Izrađivane su i karakteristične crvene koverte sa ,,srećnim novcem'' koje u Kini za Novu godinu tradicionalno dobijaju djeca od starijih članova porodice, prijatelja i komšija. U Kini se za vrijeme proslave Kineske nove godine može prisustvovati upečatljivom tradicionalnom Zmajevom plesu, tako da su na radionici izrađivane i maske za lice sa likom zmaja.

Kotor je i na ovaj način još jednom pokazao da je grad multikulturanosti, otvoren za sve kulture i nacionalnosti i u vrijeme izazova svijetu poslao poruke podrške, tolerancije i solidarnosti.

Ovo je prva u nizu radionica posvećenih načinu obilježavanja najznačajnijih datuma u kineskoj kulturi, kao i onih posvećenih drugim aspektima kineske kulture, mitologije i sinologije uopšte. Predavačica na radionicama je dr Jelena Stjepčević, sinološkinja, a vode se uz asistenciju bibliotekarske savjetnice Jasmine Bajo.

 

Podijeli na: