Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

11.10.2024
519

U GRADSKOJ GALERIJI KOTOR POSTAVKA RADOVA ELEONORE APOLLONIO KOCKA

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

U Gradskoj galeriji Kotor sinoć je otvorena izložba akademske slikarke Eleonore Apollonio Kocka.

“Eleonora je divna osoba, veliki umjetnik, stvaralac čiji rad pratim dugi niz godina, kako se duhovno razvija i kako radi. Njena energija je jaka i snažna. Volim njene slike, iako su potpuna suprotnost od onoga što ja radim”, kazala je, obraćajući se prisutnima u ime Gradske galerije Kotor i Kulturnog centra (KC) “Nikola Đurković” Kotor, galeristkinja, akademska slikarka Daliborka Kordić.

Ističe da joj je rad Apollonio Kocke blizak, te da njene slike, “pune života”, osjeća.

“Ujutro pogledam u Norinu sliku i već mi je dan lijep. Mislim da neki ljudi to ne primjećuju, jer su izgubili vezu, kontakt sa prirodom zahvaljujući vremenu u kojem živimo. Danas je zastupljena tehnologija, smart telefoni, umjetna inteligencija, tako da se čovjek zaista udaljio od stvoritelja, od prirode”, ocijenila je ona.

Apollonio Kocka, dodaje, na svojim slikama vrlo uspešno i sve bolje prenosi utiske pejzaža koji “proživljavamo svakog dana”.

“Njene slike duboko osjećam, jer su žive, čujem zvukove, osjećam mirise. Nisam istoričar umjetnosti, ovo pričam kao ljubitelj njenih slika, ne kao galerista, ni kao neko ko je zaposlen ovdje, već kao običan gledalac, neko ko duboko osjeća sve njene slike. Privilegija je i čast biti dio njenog života. Smatram da je Eleonora dala ogroman doprinos crnogorskoj likovnoj sceni, sada, a i u budućnosti”, poručila je Kordić.

Publici se, zatim, obratila autorka izložbe zahvalivši se, između ostalih, Kulturnom centru, odnosno opštinskom Sekretarijatu za kulturu, sport i društvene djelatnosti koji su joj finansijski pomogli u opremanju slika i nabavci materijala.

Zamolila je, kaže, istoričarku umjetnosti Ljiljanu Kocku da napiše kritički osvrt na njene radove. Eleonora, međutim, tekst zbog treme nije mogla pročitati, pa je to umjesto nje uradila savjetnica u Sekretarijatu za kulturu, sport i društvene djelatnosti Katica Brkanović.

U kritičkom osvrtu na Eleonorine radove, Ljiljana Kocka ističe da je autorkino slikarstvo realno, a njeni pejzaži poezija i teritorijalni univerzum.

“Brzi potezi četkicom, mrlje u boji, jedne preko druge, ocrtavaju krajolik, detalji su nestali, ostaje sugestija. Brda, vegetacija, more i barke, palate i ponegdje prisutnost čovjeka vibriraju. Njeno slikarstvo je božanski jednostavno. Zanima je osjećaj i nikad nije ilustrativno. Portreti su idealno zamišljeni u supremaciji boje crvene, zelene, plave, žute. Intimni i spontani pokušaj da se zaustavi vrijeme, držeći bit koju krije iza pokazanog lika. Energija boje ispunjava forme, vidi se ekspresivna sloboda. Njene slike su tu na zidovima, one prizivaju, šapuću. Nazire se umjetnička osjetljivost, povezana sa talentom i sugestivnim hromatskim izborom”, navela je Kocka i dodala da je Eleonorino slikarstvo spoj vidljivog i nevidljivog.

Postavka izložbe, kazala je autorka za Radio Kotor, sadrži 29 slika, od kojih je većina rađena tehnikom ulje na platnu, te četiri crteža u kombinovanoj tehnici na kojima je prisutna i boja.

“Inspiraciju pronalazim svuda, najviše priroda i ljudi. Inspiriše me sve što je živo - što ima više života, više je i inspiracije. Na slikama su i likovi djece, ustvari moja kćerka”, navela je Kocka i dodala da je izložba prodajnog karaktera.

Rad na jednoj slici, pojašnjava, traje kratko ukoliko je prisutna inspiracija.

“Onda to ide brzo, možda čak i dva sata. Obično najbolje ispadnu radovi koji su urađeni u jednom dahu. Čim se to raspline na više dana, često zna da propadne, da ne izađe dobro”, napominje Apollonio.  

Upitana kakav je trenutno položaj umjetnika slikara u Crnoj Gori, naglašava da je “kao i u svemu, vjerovatno je teško”.

“Meni je teško, ali opet umjetnost daje tu duhovnu ljepotu. Potvrditi se na likovnoj sceni sigurno je teško”, poručila je umjetnica.  
Eleonora Apollonio-Kocka je rođena 16 januara 1978. u Kotoru. Diplomirala slikarstvo na FLU  u Cetinju, u klasi prof. Smaila Karaila. Do sada je ima osam samostalnih izložbi.

“Učesnica  41. Zimskog salona, Herceg Novi, dobitnica je nagrade za najbolji likovni rad nastao u Kotoru 2010”, navode iz Gradske galerije Kotoor.
 
 

Podijeli na: