Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

08.11.2023
668

U GRADSKOJ GALERIJI KOTOR IZLOŽBA SREĆKA GALLA

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Izložba karikatura i ilustracija Srećka Galla, postavljena je sinoć u Gradskoj galeriji Kotor u organizaciji JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor.

Umjetnik je prisutnima demonstrirao nastanak dva crteža na različite teme, a u kreiranju trećeg učestvovala je i prisutna publika.

Lik filmskog reditelja, scenariste i animatora, Dušana Vukotića Vuda, koji je 1962. godine dobio Oskara, „našao se“ na prvom Gallovom crtežu. 

„Želio sam iskazati poštovanje Dušanu Vukotiću Vudu, jednom od najvećih umjetnika sa balkanskih prostora. Sjećam ga se kao dragog čovjeka i velikog umjetnika, jer sam jedno vrijeme kada sam bio student u Zagrebu, radio na crtanom filmu. Njegov surogat ustvari je preteča Matriksa i svih filmova koji su kasnije došli. On je izuzetan po ideji i izvedbi, tako da je to remek djelo“, kazao je Gall za Radio Kotor.

Motiv na drugom crtežu bili su psi - dalmatinci.

„Svojevremeno sam radio na knjizi Kuhar o dalmatinskoj i mediteranskoj kuhinji, a psi dalmatinci bili su simbol koji vodi kroz tu knjigu“, pojasnio je Gall.

Nacrtavši Kotor u srcu, umjetnik je ostavio „otvoren“ crtež posvećen Gradskoj galeriji, a prisutni su bili u prilici da po svojoj želji dodaju detalje.

„Želio sam da napravim malu demonstraciju, crtam i da to bude hepening kako bi i publika imala priliku da učestvuje“, navodi Gall.

Dodaje da u radu koristi markere, tuš, pero, olovku.  

„Takođe radim i akvarel, u ulju, grafike“, precizira on.

Na pitanje gdje pronalazi inspiraciju i ideje navodi da je „sve to prisutno, samo ako otvorimo oči“.
 
„Ne moramo ih tražiti, one traže nas“, poručio je umjetnik, koji je u aprilu prisustvovao manifestaciji „Dani Mula“ posvećenoj, između ostalog, obilježavanju 120 godina od rođenja i 40 godina od smrti bokeljskog slikara, ilustratora i strip-crtača Andrije Maurovića.

Srećko Gall rođen je u Zagrebu 1947. godine. Na Filozofskom fakultetu upisuje studije Povijest umjetnosti i komparativne književnosti, a diplomira 1971. godine. Slikanjem, tačnije crtanjem bavi se od rođenja. Crtačko umijeće prvi put je predstavio široj publici 1963. godine kada izdaje karikature u Studentskom listu. Nastavlja ih izdavati u dnevnim i sedmičnim listovima. Sa Televizijom Zagreb sarađuje od 1968. godine. Za emisiju „TV pošta“ svaki mjesec stara po 12 karikatura tokom narednih pet godina. Tih godina uz studije, radi kao honorarni saradnik u Zagrebačkoj školi crtanog filma. Nakon završetka studija 1972. godine, odlazi u Pariz, gdje se počinje baviti grafikom i razvija tehniku akvarela. Završava i studije francuskog jezika na Sveučilištu Sorbona, te sarađuje sa fransuskom televizijom i novinama. Pariz napušta 1974. godine odlaskom u Njujork. Tu se uspješno nastavlja baviti karikaturom, te ih objavljuje u The New York Times, Penthouse, Playboy, Esquire, Ms. Variety i Avan Garde. U Njujorku razvija i nove slikarske tehnike i učestvuje u samostalnim i grupnim izložbama. U hrvatske izložbene prostore vraća se 2008. godine i priređuje samostalnu izložbu akvarela u Crikvenici pod nazivom „Moj nadraži slikar“.

Osim bavljenja karikaturom Srećko Gall bavi se i filmskom umjetnošću. Godine 1983. radio je kao umjetnički reditelj na filmu „Zombie Island Massacre“, režisera Johna Cartera, nagrađenom Oskarom za montažu filma Miloša Formana – „Taking“. Potom zajedno sa suprugom Mirjanom Gall stara filmove „Two or Three Things about New York“ i „Healing Through the Art“. Takođe sarađuje na snimanju brojnih putopisnim filmova Waltera Velebita, a ljubav prema umjetnosti iskazao je i dugogodišnjim radom kao art terapeut.

Podijeli na: