Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

02.06.2024
847

U GRABOVCU OTVORENA IZLOŽBA RADOVA MEĐUNARODNE LIKOVNE KOLONIJE

U organizaciji JU Dom starih “Grabovac“ sinoć je otvorena izložba Međunarodne likovne kolonije „Grabovac 2024“.

Otvaranju izložbe, između ostalih, prisustvovali su ministarka rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore, Naida Nišić, ministarka prosvjete nauke i inovacija, Anđela Jakšić Stojanović, sekretarka Sekretarijata za kulturu sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Tatjana Kriještorac i direktor risanskog Doma starih Srđan Dragomanović.

Izložbu je otvorila menadžerka sistema kvaliteta mr Anđela Rašković. Ona je za Radio Kotor podsjetila da je internacionalna likovna kolonija „Grabovac 2024“, održana od 27. maja do 1. juna.

,,Ove godine u „Grabovcu“ su boravili umjetnici iz različitih krajeva svijeta, veliku zahvalnost dugujemo vajaru iz Crne Gore Luki Radojeviću, koji je okupio umjetnike kao i prethodnih godina. Osim njega, tu su i umjetnici iz Amerike, Hrvatske i bračni par iz Njemačke. Kao i prethodnih godina umjetnici koji su boravili u „Grabovcu“ stvarali su djela zajedno sa našim korisnicima, tako da je ovom prilikom osim tih radova koji su nastali zajedničkim radom umjetnika i korisnika, izloženo i osam radova ovih umjetnika“, kazala je Rašković za Radio Kotor.

Vajar Luka Radojević ističe da je ovo treća godina kontinuiranog održavanja likovne kolonije u „Grabovcu“, nakon pauze od nekoliko godina.

,,Radim međunarodne projekte, tako da sam ovog puta u Dom starih doveo umjetnike sa različitih kontinenata. Prvi put imamo umjetnicu iz SAD- a, dvoje iz Njemačke i Hrvatske, dok sam ja kao crnogorski predstavnik. Veoma je važna interakcija između starijih ljudi i umjetnika, da stvaraju nova dijela gledajući svjetski umjetnike“, navodi Radojević.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, za Radio Kotor ističe da Dom starih ima punu podršku resornog Ministarstva, za organizaciju ovakvih događaja.

,,Ponovo sam u Domu starih i opet ću biti ovdje za nekih dvadesetak dana, zaista ovo je nešto što mene veoma ispunjava i pokreće. Drago mi je što naši stariji imaju ovako sadržajne programe. Zaista mislim da kao društvu ovakve sadržaje treba da podržimo i promovišemo, jer njima ovo znači mnogo. Što se tiče Ministarstva rada i socijalnog staranja i mene lično, imaće uvijek punu podršku za organizaciju ovakvih događaja“, zaključila je Nišić.

U muzičkom dijelu programa nastupili su Jelena Božović i Kristijan Đuranović.

Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: