Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

21.01.2024
480

TUJKOVIĆ: SAMO USPJEŠAN NAROD NJEGUJE SVOJU TRADICIJU I KULTURU (AUDIO)

Tradicija je važna karakteristika svakog naroda, te važan element jedne kulture, smatra muzičar Boško Tujković, harmonikaš iz Grblja. Gostujući u emisiji “Katareo” on je kazao da je u današnje vrijeme tradicija izložena velikom broju modifikacija. Ističe da izvorna narodna muzika predstavlja pravo bogatstvo našeg naroda.

„Svaki uspješan narod njeguje svoju tradiciju i svoju kulturu. S obzirom da živimo na razmeđi između Istoka i Zapada, imamo tu sreću da naša narodna muzika uključuje elemente istočne strane sa orjentalizmima, ali i zapadne, što je dosta specifično. Zbog toga ona zvuči, prema mom mišljenju, najljepše na svijetu“ – kaže Tujković.

Odgovarajući na pitanje kako Grbalj i Kotor kao lokalna zajednica, utiču na njegovu muziku i umjetnički izraz, Tujković navodi da mu je poznavanje narodne muzike pomoglo da proširi svoje muzičke vidike.

„Grbalj, odakle potičem, ima veliki uticaj na to da sam od malena bio izložen učenju narodne muzike. Poznavanje narodne muzike dosta mi olakšava da proširim svoje muzičke vidike i daje mi još jednu alternativu za bavljenjem muzikom u budućnosti“ – ističe Tujković.

Iako je harmonika potekla iz Francuske, ustanovila se i na našem podneblju. Grbalj takođe njeguje muzičku tradiciju, pored raznih običaja. Tujković navodi da je važno očuvati tradiciju sviranja harmonike i kulturnu baštinu ovog kraja.

„Mislim da je tradicionalna muzika svakako nešto što moramo da njegujemo, pošto je naša narodna muzika najbogatija na svijetu. Mislim da to nikako ne smijemo da zanemarujemo. U osnovnim školama često se susrijećemo sa nipodaštavanjem narodne muzike, često veliki broj profesora ne dozvoljava da se narodna muzika svira u školama.

Po meni jedna dobra ideja jeste da se, recimo, pri fakultetima osnuju posebne studije za etnomuzikologiju, gdje će budući studenti, učenici imati priliku da se upoznaju sa tradicijom brojnih naroda, između ostalog i sa našom narodnom muzikom i, naravno, ko bude htio to da radi, može da upiše odsjek za etnomuzikologiju i da se bavi sviranjem različitih muzičkih stilova iz svih krajeva naše zemlje. Mislim da taj odsjek već postoji u Beogradu, ali da to još uvijek nije razvijeno koliko bi trebalo“ – navodi Tujković.

Kako bismo doprinjeli razvoju harmonike, kaže, potrebno je organizovati što više koncerata gdje će djeci, pogotovo najmlađeg uzrasta, harmonika biti predstavljena kao instrument koji, ne samo da svira narodnu, već i klasičnu muziku, džez, itd.

„To je jedan vrlo bogat instrument širokog dijapazona i kao takvog ga moramo predstavljati ako želimo da zainteresujemo djecu da se bave sviranjem harmonike“ – poručuje Tujković.

Opširnije sa Tujkovićem možete poslušati na linku emisije Katareo”.

 

Tekst: Irena Mačić Đurić

Foto: Radio Kotor/IMĐ

 

Podijeli na: