Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

29.07.2023
310

TREĆI DAN FORTECA INTERNATIONAL FILM FESTIVALA

Trećeg dana Forteca International Film Festivala Perast (FIFFP) 2023 prikazana su dva dugometražna filma “Slepi čovek koji nije želeo da vidi Titanik” reditelja Temu Niki i film “Luča” reditelja Ivice Vidanovića. Pred publikom trga u Perastu predstavljn je gost Festivala filmski kritičar Božidar Zečević.

U toku dana je održan PANEL – “Žene ne filmu”, sa učesnicima panela rediteljem Vukom Markovićem, filmskim kritičarem Božidarom Zečevićem i Regulom Steiner Tomović – glumicom iz Njemačke. Panel je vodila glumica i direktorka Festivala Jelena Mila. Tema PANELA je od problema prisustva žena u godinama na filmu, preko značaja žena u filmskom stvaralaštvu kolega muškaraca, na primeru Bergmana, do odnosa ravnopravnosti po pitanju karijere i porodice, ipak na kraju ostavio otvoren vrata za nastavak razgovora na ove egzistencijalne teme.

Popodne su gosti otišli u obilazak Fortece, ruševine tvrđave iznad Perasta po kojoj Festival i nosi ime, koja se sređuje kao kulturni prostor, da bi veče i smiraj dana publika provela ispred Crkve Roždestva Presvete Bogorodice uz dokumentarne i kratke filmove.

Za danas je planiran obilazak gostiju i organizatora ostrvca Gospe od Skrpjela, posle čega publiku očekuje PANEL na temu “Duhovnost i film” s gostima učesnicima panela s filmskim kritičarem Božidarom Zečevićem, rediteljem Vukom Markovićem, ali i gostima koji dolaze na Festival: Hadži Aleksandar Đurović, reditelj filma “Sveta Petka Krst u pustinji” i rediteljka iz Hrvatske Marina Aničić Spremo, autorka dugometražnog dokumetarog filma “Dubica”. Film će biti prikazan kasnije, u dijelu prorama dokumetarnog i kratkog filma ispred Crkve Roždestva.

Na Trgu nas danas čekaju filmovi – “Egzodus” (2021, Švedska) i “Pelikan” (2022, Hrvatska), da bi sjutra publika imala priliku da vidi film “Sveta Petka Krst u pustinji” i upozna autora filma Hadzi Aleksandra Đurovića i glavnu glumicu filma Milenu Predić koja će se takođe predstaviti publici.

Veče će se završiti dodjelom nagrada na trgu u Perastu s najboljim filmovima u tri kategorije, Nagrade će predstaviti žiri u sastavu Sonja Tomović – Šundić politikolog i dramaturg, Vuk Marković - reditelj i Slobodan Marunović - glumac. Veče će se završiti druženjem uz muziku ispred hotela “Conte”, s predstavnicima Turističke organizacije Kotor, Opštine Kotor i drugih organizacija i prijatelja koji su podržali sedmi Festival filma u Perastu – FORTECA International Film Festival Perast.

 

Saopštenje i foto organizatora

Podijeli na: