Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

15.01.2023
2081

TRADICIONALNI KONCERT PD GRBALJ ODRŽAN U KULTURNOM CENTRU

Tradicionalni novogodišnji koncert izvornog pjevanja, običaja i igara pjevačkog društva “Grbalj”, (PD) pod motom “Srcem pjevam rodu svome, tom plemenu ponosnome”, održan je sinoć u Velikoj sali Kulturnog centra „Nikola Đurković” u Kotoru.

Prisutne je pozdravio arhijerejski namjesnik kotorsko-tivatski, protojerej Nemanja Krivokapić, poželjevši sretne novogodišnje i božićne praznike.

“U ovim prazničnim danima svi smo radosni, slavimo Boga, prije svega kroz lijepa bogosluženja za Badnji dan i Božić. U ponoć smo molebanom započeli novi godišnji krug, pa neka Gospod usliši i te molitve. Takođe, red je da se u ove vesele dane i na ovaj način razveselimo i zapjevamo uz našu braću Grbljane”, kazao je Krivokapić.

Kako je za Radio Kotor podsjetio predsjednik PD “Grbalj” Branko Kovačević, društvo je osnovano 2000. godine sa sjedištem u manastiru Podlastva. Iako je, kaže, pandemija koronavirusa znatno usporila rad ovog društva, oni su ostali na istom putu-da šire i njeguju kulturnu baštinu Grblja.
Podsjetimo, tradicionalni koncert ovog PD održava se svake godine u kotorskom Kulturnom centru 14. januara kada ga posjeti veliki broj naših sugrađana/ki.

“Grbalj je oduvijek, kao područje bilo izloženo izazovima i iskušenjima. Samo zahvaljujući Grbljanima koji su bili odlučni u očuvanju svoje kulture, identiteta i tradicije, Grbalj je sačuvao svoju bitnost. Stablo bez žila je trupac. Da se to ne bi desilo, jedan od naših motiva bilo je upravo osnivanje PD Grblja koje baštini običajne pjesme, igre i tradiciju”, objašnjava Kovačević.
 
PD “Grbalj” kaže, broji tridesetak član/ica i otvoreni su za prijem novih.
Uz Pjevačko društvo “Grbalj”, nastupili su KUD “Nikola Đurković” Kotor, “Teatar 303”, SKUD “Vojkovići” Istočno Sarajevo, guslar Vasko Doljanica, solo pjevači Savo Ćetković i Savo Šumar. Voditeljka programa bila je Marija Ivetić.
Koncertu je prisustvovao i potpredsjednik Opštine Kotor Siniša Kovačević.

Opširniji razgovor sa predsjednikom PD “Grbalj” možete poslušati u emisiji “Katareo”, u utorak, 17. januara od 17 sati i 15 minuta na gradskim talasima.
 
Tekst: Irena Mačić
Foto: Radio Kotor
 

Podijeli na: