Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

08.07.2024
537

TOMOVIĆ: OKO 70 VOLONTERA UKLJUČENO U REALIZACIJU PROGRAMA KOTORSKOG FESTIVALA POZORIŠTA

Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD), 32. po redu, održava se do 10. jula u našem gradu, u organizaciji opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti. Veliki broj volontera svake godine pomaže oko realizacije programa, a 32. Festival broji oko 70 volontera, kazala je za Radio Kotor portparolka festivala Milica Tomović.

Na početku ovog razgvora kažite nam kako je protekao festivalski vikend?

Festivalski vikend protekao je radno i nesmetano, uz djecu to svakako sve u potpunosti prolazi bez opterećenja. Uz najavljene predstave i radionioce sve je bilo popunjeno i sa veoma pozitivnim utiscima. Od petka kada je predstava “Grad svetlosti” odigrana u dva termina, pa do predstavice “Čarobna knjiga"  učenika odjeljenja V2 OŠ "Njegoš”, a program je tog dana završen  dječijim scenskim stvaralaštvom na Trgu od oružja uz plesni studio “Infiniti” i njihovo putovanje. Nakon toga, u subotu smo imali priliku da pogledamo predstavu "Ksenija i lovac" i naučimo nešto važno od Ksenije koja se kao uporna i hrabra djevojčica, borila protiv čudnosti. Naravno, u subotu od 20 časova bio je najpuniji trg do sada zbog nastupa mališana iz  JPU “Radost”uz performance pod nazivom “Radost Kotoru”. U nedjelju smo bili prisutni u “Velikoj tvornici riječi” u koju se pretvorila velika sala Kulturnog centra uz pomoć drugara iz Kazališta Mala scena iz Hrvatske. JPU Radost nam je u nedjelju veče dovela i svoje prijatelje na scenu, a završili smo nedjeljni program i festivalski vikend predstavom “Je li to samo san” koja nam je govorila o Sarajevu, njihovoj žičari i vilama sa Trebevića.

 Kada je u pitanju prateći program juče je se realizovana druga vajarska radionica koju je vodila Milka Matković. Kolika je bila zainteresovanost djece za vajanje?

Iznenadili smo se koliko djecu zanima vajanje, oko 15 djece je učestvovalo u radionicama. Vrlo su spretno zaprljali ruke, dali su mašti na volju i od gline pravili svakojake predmete po svojoj želji. Tu se mogla vidjeti po neka pizza, različite životinje. Druga radionica je bila posvećena kreativnom izražavanju na postojećim predmetima, tako da su se koristile boje, šare i sve ostalo.

Kakav nas program očekuje danas?

Jutros od 11 sati gostovali su nam prijatelji iz Češke “Studio Damuza”, i podsjetili nas da je neophodna hidratacija u vrelim ljetnjim danima “Reka“. U okviru književnog programa  govorićemo o životu Blažene Ozane, značajne žene za život grada i svih Kotorana, sa profesoricom Martinom Saulačić Lompar, autorkom knjige za djecu “Ozana Kotorska”, na Pjaci od kina u 20 sati.

Na Trgu od oružja od 21 očekije nas “Burn for dance!” Udruženja plesnih umjetnika i stvaralaca Crne Gore, dok će “Pogledaj unutar sebe” biti odigrana na Ljetnjoj pozornici u 21 i 30.

Ono po čemu je KFPD prepoznatljiv je svakako veliki broj volontera koji učestvuje u realizaciji programa. Koliko imate volontera ove godine?

Ne možemo baš precizirati tu cifru, ali oko 70 volontera je tu svakodnevno sa nama, raspoređeni su po programima, tako su sami izrazili zainteresovanost i želju da učestvuju. Tu su  volonteri kroz sektor PR službe. Možemo se i Milica i ja pohvaliti našim volonterkama, eto u njihovo ime možemo da potvrdimo, a svakako i u ime svih mojih koleginica koje su zahvalne na zalaganju volontera, na njihovoj kako sveprisutnosti  i fizičkim naporima koje ulažu svakodnevno. Pomažu nam i oko marketinga, vrlo bitnog vida promocije. Tu su naravno za glavni program, prateći program, tu su, prepoznatljivi su i ističu se među svim ovim turistima i među nama koji smo tzv. u organizaciji, oni su nam tu mišići ovog festivala.

Da li bilježite trend rasta zainteresovanosti djece kako se bliži kraj Festivala?

Pa mislim da se svi raduju 9. julu i predstavi ,,Tarzan- gospodar džungle“, to je onako moja lična procjena prema pokazanom interesovanju. Za sada je interesovanje onako konstantno, standardno festivalski, djeca su tu prate sve programe. Standardno na Trgu od oružja nastupe mališana iz vrtića isprati najveći broj ljudi. Svakako, nadamo se da će se taj trend zadržati i do kraja Festivala.

Razgovor sa Milicom Tomović možete poslušati u emisiji "Hronika festivala" danas od 17 i 15 na gradskim talasima.

 

Tekst i foto: Tamara Vuković

 

 

 

 

 

Podijeli na: