Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

25.11.2020
714

TOMOVIĆ O DJEČAKU BEZ SJENKE-KRATAK, DINAMIČAN I UZBUDLJIV ROMAN

JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor organizuje promociju romana „Dječak bez sjenke,“ autora Dina Murića. Kako epidemiološka situacija ne dozvoljava održavanje kulturnih manifestacija, promocija romana će biti prikazana online, sjutra u 19 sati na sajtu Kulturnog centra www.kckotor.me i Facebook profilu: Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, kao i na instagram profilu autora @dino_zahir.

Kako je za Radio Kotor danas kazala profesorica književnosti i urednica programa za mlade u Kulturnom centru Kotor Aleksandra Tomović, roman „Dječak bez sjenke“ izašao je iz štampe prije manje od mjesec dana.

“U četiri poglavlja, Mlad mjesec, Rastući mjesec, Pun mjesec i Opadajući mjesec, prikazuje život asistenta na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, Mirze Abdomerovića. Kao što i mjesečeve mijene imaju svoj ritam i energiju koja ih prati, tako se i u romanu dinamično smjenjuju događaji. Mirza pokušava da odbaci prošlost i da živi život onako kako sredina nameće, a ne prateći svoj unutrašnji impuls. Njegovu svakodnevicu poljuljaće poznanstvo sa Damirom, mističnim strancem, koji je u romanu prikazan kao kradljivac sudbina. Na koji način se njihove priče prepliću, kakva im je je zajednička prošlost, koji mirisi i boje dominiraju u romanu, kada se koji pojavljuju, šta nagovještavaju, čitaoci će imati prilike da prožive u kratkom, dinamičnom i uzbudljivom romanu”, pojasnila je Tomović.

Prema njenim riječima, priča nije linearna, već se prekida na najzanimljivijim mjestima i pažnja se sa jednog lika, preusmjerava na drugi, što dodatno podstiče neizvjesnost pripovijedanja.

“Autor je u romanu pokazao poznavanje usmene tradicije, religije i obreda. Međutim, ovo nije priča o nečem magijskom i apstraktnom, one su u priči samo sredstvo koje nas okreće sebi samima u potrazi za svojim identitetom. Sjenka je nešto što nas nikada ne napušta i čega se ne možemo odreći, a da li će junaci ovog romana ostati bez svojih sjenki i onoga što je duboko potisnuto u njima, saznaćete nakon čitanja romana”, rekla je Tomović.

Podsjetimo, Dino Murić je ljubitelj kratkih priča u kojima dominiraju motivi vezani za magijski realizam, religiju i filozofiju. Svoje priče objavljuje na blogu dinozahir.blogspot.com. Književni uzori su mu Džoana Haris, Franc Kafka i Edgar Alan Po.

Na sjutrašnjoj promociji će, osim autora i Tomovićeve, govoriti i Gojko Ostojić, profesor španske književnosti.

Podijeli na: