Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

29.04.2024
668

TOLLITE PORTAS - RANA MUZIKA DUŠU UZDIŽE DO VIŠIH SFERA

Konferencija za medije na kojoj je predstavljen Festival rane muzike “Tollite portas” održana je danas u dvorištu Kotorske biskupije pored Katedrale Sv. Tripuna.

Kancelar Kotorske biskupije, Don Robert Tonsati, idejni tvorac “Tollite portas”, govorio je o predstojećem festivalu koji nas očekuje u oktobru mjesecu.

Istakao je da je to jedini festival posvećen ranoj muzici u cijeloj Crnoj Gori i prvi festival takve vrste koji će se odvijati u kotorskoj Katedrali. 

„Katedrala Sv. Tripuna je najznačajniji spomenik srednjevjekovne, odnosno romaničke arhitekture ne samo u Crnoj Gori nego i na istočnoj obali  Jadrana, a sam naš grad, sam Kotor, bio je opet na teritoriji današnje Crne Gore najveće središte kulturne djelatnosti i umjetničkog stvaralaštva. Ono što je možda manje poznato javnosti, najstariji muzički notirani zapisi na pomenutoj teritoriji su kotorski rukopisi: Kotorski pontifikal, Kotorski misal i prvi dokumentirani spomen pjevanja“, kazao je Don Robert Tonsati, te istakao važnu ulogu Crkve u razvijanju muzičke umjetnosti.

Objasnio je želju da festivalom „Tollite portas“ domaćoj  i stranoj publici ponude cijeli muzički raspon od srednjeg vijeka do renesanse i ranog baroka. 

„U oktobru kada gužve padnu i kada se sve aktivnosti na kulturnom području smanje, želimo ponuditi festival u kojem prezentiramo jedan dio baštine koji je nepoznat, muziku gregorijaniku, renesansnu, ranu polifoniju, barok. To se u Crnoj Gori rijetko ili gotovo u pravilu nikada ne izvodi jer za to je potrebna drugačija stručnost u izvedbi i drugačiji instrumenti a mi znamo da je Crna Gora zemlja koja nema takve mogućnosti. Želimo ponuditi otkrivanje slojeva te srednjevjekovne baštine koja nije samo muzika. Tu su u pitanju i muzičke povezanosti, kulturne veze, umjetničke razmjene koje su svoje središte nalazile u Kotoru. Ovdje se isprepliću različiti muzički, kulturni i umjetnički utjecaji. Primjer je kotorska Katedrala gdje vidite romaničku arhitekturu, švicarsko zlatarstvo i vidite istovremeno freske istočnih slikara, što nam govori da granice u kulturnom smislu, u prošlosti nisu bile takve kakve ih danas želimo vidjeti i da je ovdje bilo puno raznolikijeg stvaralaštva i umjetničkih ispreplitanja nego što smo danas svijesni“, kazao je  Don Tonsati i kao jedan od naglasaka ovog festivala naveo upravo istraživački rad.

„Istraživanje muzičkih rukopisa, povezivanje u kontekstu vremena i prostora, a kao rezultat toga biće tematski koncerti. Na ovaj način prezentiraćemo našu baštinu daleko izvan same Crne Gore. Muzika je jedina umjetnost koja izravno, direktno govori duši i srcu. Muzika u srednjem vijeku imala je tu funkciju – uzdići dušu ka nekim višim sferama i mi to želimo ponuditi današnjoj publici, publici 21. vijeka. Želimo im dopustiti da dožive nešto što će im dati otklon od svakodnevice u prostoru koji nikako nije svakodnevan. Naš prvi koncert, uz sjutrašnji najavni koncert koji će imati gospodin Velikanov, biće kako je za sada planirano 05. oktobra. Tada ćemo izvesti muziku koja se koristila prilikom posvete kotorske Katedrale. Nakon tko zna koliko stotina godina, imaćemo jedan cjelovečernji program sa tim kompozicijama“, objasnio je Don Robert Tonsati.

O sjutrašnjem najavnom koncertu, koji će se održati u Katedrali Sv. Tripuna, pod nazivom Venecija u Kotoru govorio je Ivan Velikanov, dirigent , kompozitor i izvođač rane muzike. Na moskovkom Konzervatorijumu “Čajkovski” diplomirao je kompoziciju i orkestarsko dirigovanje. Studirao je, takođe, orgulje, čembalo, i barokni kornet.Na koncertu će se pored Velikanova, kotorskoj publici predstaviti  i inostrani umjetnici Jana Djakova (mecosopran) i  Marina Belova ( teorba).

"Danas svi poznaju Vivaldija kao glavnog venecijanskog kompozitora, ali i prije njega imamo tradiciju velikih kompozitora koji su ostavili dubok trag, kao što su Legrenci, Gabrijeli i naravno Monteverdi kao jedan od najznačajnih kompozitora toga doba. Izvodiće se muzika na istorijskim instrumentima, koji su u to vrijeme bili veoma rasprostranjeni, ali su danas rijetki. To su teorba (velika lauta), orgulje i kornet- potpuno zaboravljeni duvački instrument, rekonstruisan krajem 20. vijeka", izjavio je Velikanov.

Na današnjoj press konferenciji obratio se i direktor Međunarodnog KotorArt festivala, koncertni pijanista, profesor Ratimir Martinović, koji je podijelio sa prisutnima jednu zanimljivost.

“ U danu kada mi je Don Robert, početkom godine, rekao nešto detaljnije o festivalu koji je planiran u oktobru, u tom istom danu sam upoznao i Ivana Velikanova”, kazao je Martinović te dodao da je smatrao, a uz saglasnost sa Don Robertom da je ovaj festival važno najaviti što ranije i obezbjediti kvalitetnu podršku sa lokalnog, državnog i svakog drugog nivoa.

 “ Ovaj festival ima potencijal da privuče publiku partikularnu koja je zainteresovana za ovu vrlo specifičnu oblast u muzici. Veliki entuzijazam od strane ekipe KotorArta je utemeljen u doživljaju ovog festivala kao nečega što nedostaje ne samo Kotoru, nego i cijeloj Crnoj Gori. Siguran sam u veliki uspjeh ne samo na lokalnom i državnom, regionalnom već i na međunarodnom nivou, a KotorArt će svojom ekspertizom u različitim domenima dati svoj puni doprinos”, zaključio je Martinović.

Najavni koncert  “Venecija u Kotoru”  biće održan sjutra, 30. aprila, u  Katedrali Sv. Tripuna sa početkom u 20 sati.

Koproducenti koncerta su Biskupija Kotor i Međunarodni KotorArt festival.

Organizator Festivala rane muzike "Tollite Portas" je Kotorska biskupija uz podršku partnerskih institucija.

Tekst: Nataša Jotić

Foto: Radio Kotor / N.J.

 

Podijeli na: