Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

08.06.2023
529

TO KOTOR - PROGRAM MANIFESTACIJA ZA PRVU POLOVINU JUNA

Nakon koncert Gibonni-ja, kojim smo otvorili glavnu turističku sezonu, nastavljamo sa manifestacijama u junu mjesecu:

Ovog petka, 9. juna u Risnu održaće se manifestacija pod nazivom “Risanski makaruli”, i to po četrnaesti put. Organizator je nevladino udruženje Organizacija Žena Risan, koja kao organizacija postoji od 2009.godine. Cilj ove manifestacije jeste promocija Risna i njegovih običaja, s akcentom na očuvanje starih risanskih tradicionalnih jela, a posebno sukanih makarula na igli, jela bez kojeg se u Risnu nekada nije mogla zamisliti nijedna slavska ili praznična trpeza. Želja organizatora je da se okupi i uključi što veći broj mještana i sugrađana, a svi su dobrodošli!

U crkvi Sv. Mihovila u Dobroti, od 15.juna do 15.septembra biće izložena etno zbirka porodice Radimiri. Ova zbirka nastala je kao plod dugogodišnjeg sakupljanja predmeta, naročito nakon zemljotresa 1979.godine.  Zbirka se može podjeliti u nekoliko tematskih cjelina a obuhvata sve predmete koji su bili u svakodnevnoj upotrebi u skoro svakoj građanskoj porodici Boke Kotorske. Valorizacija kulturnih vrijednosti kulturnih dobara ove zbirke odobrena je od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

Nažalost, Kotor Gastro Weekend koji se trebao održati u Kotoru po prvi put od 16.-18. juna se otkazuje.

I ove godine, zahvaljujući Kotorskom abrumu za dušu i tijelo koji će trajati od 20.juna do 15.septembra, uživaćemo u brojnim muzičkim nastupima i sportskim aktivnostima, koji će biti dostupni svima zainteresovanima, kao i do sada.

Međunarodni festival folklora “Oj, talasi, talasajte” ove godine održava se po drugi put i to od 22-27. juna, i i ove godine okupiće brojne folklorne grupe iz zemalja iz regiona;

Od 23-24. juna u Kotoru će se održati i Festival svjetlosti “Zasjaće palaci”.

Građanima dobro poznata manifestacija- “Kotorska pašta” ove godine obilježava 10 godina postojanja. Program ovogodišnje, jubilarne, organizatori su zamislili kao retrospektivu prethodnih, sa bogatim muzičkim programom, i naravno- krempitama. Manifestacija je u organizaciji Mjesne zajednice Stari grad, a ove godine će se održati 24. juna na Parilu. 25. juna, održaće se “Camelia Trophy”, manifestacija koju organizuje NU “Kamelija” Stoliv u saradnji sa Mjesnom zajednicom Stoliv, a koja ima za cilj očuvanje i promociju drvenih barki.


TO Kotor

Podijeli na: