Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

28.02.2024
1101

TEATAR 303 - PROMOCIJA MJUZIKLA ZA POČETAK POZORIŠNE GODINE (AUDIO)

Gosti emisije “ Katareo” bili su Dragan Buzdovan, osnivač i direktor “Teatra 303” i mladi glumci, srednjoškolci: Marta Borović, Vojin Begović i Drago Rapovac.
Studio Radio Kotora ispunili su energijom i humorom.
Kotorski „Teatar 303“ ovu godinu započeo je velikim projektima i promocijom mjuzikla „Cvjetaj mimozo mala“, održanom 22. februara u Herceg Novom.
Predstava je, kako ističe Dragan Buzdovan, zajednički projekat i rezultat uspješne saradnje “Teatra 303” i Gimnazije Kotor. Pored Draga, Vojina i Marte, u pomenutoj predstavi, igrali su još gimnazijalci/ke Irina Bulajić, Neđo Tujković, Elena Simović, Nemanja Lazarević i Tara Radonjić, te osnovci Pavle Krivokapić i Andrea Rapovac.
Specijalne uloge pripale su iskusnim članovima ovog amaterskog pozorišta Ilku Maroviću i Dušanu Kustudiću.
Scenario potpisuje Viktorija Samardžić, novinarka iz Beograda, za režiju je odgovaran Dragan Buzdovan, a za scenografiju Marko Ševaljević. 
Realizaciju mjuzikla finansijski su pomogle Opština Herceg Novi i Turistička organizacija tog grada.
“Nas četvoro glumaca iz Gimanzije imamo uloge uticajnih ličnosti iz Herceg Novog. Neobično mi se svidjela ta ideja da oživimo njihov lik i djelo, a da probamo da  ih interpretiramo iz perspektive naših godina. Takođe, predstava je bogata i drugim likovima, ima edukativnih elemenata, ima i muzike i plesa, svestrana je”, ukratko je pomenuti mjuzikl opisao Drago Rapovac.
Marta dodaje da je tema predstave očuvanje cvijeta mimoze, kao jednog od simbola Herceg Novog, samim tim važnosti baštinjenja tradicije, kulturnog i prirodnog bogastava određenog kraja.
Da bi sve na sceni bilo pod kontrolom i imalo čvrste korijene  postoji i Mudro Drvo koje glumi Vojin Begović.
“To je jedna od glavnih uloga. Predstava je prije svega namjenjena djeci, mislim da bi je ona trebala prepoznati kao zanimljivu, a uvjeren sam da će se svidjeti i roditeljima. Takođe nosi poruku koja je univerzalna i za sve generacije”, objašnjava Begović.
Buzdovan dodaje da je svaku njihovu predstavu “potrebno odgledati par puta, da bi se sve viđeno upilo jer je izuzetno dinamična i multimedijalna”, kako kaže,"napisani tekst bilo je zahtjevno dramatizovati i adaptirati ga za igru, te koordinisati rad u tri grada. U Herceg Novom pripreme mažoretki, koje takođe nastupaju u mjuziklu, u Beogradu stvaranje kompozicija sa dječijim horom, u Kotoru čitalačke i scenske probe. Sve kompozicije su autorski rađene. Tonske materijale radio je Kristijan Đuranović i dao veliki doprinos, te zahvaljujemo njemu i Radio Kotoru koji je omogućio da kao grad, zajedno damo nešto jače i bolje. Video materijal i animaciju, izuzetno je odradio naš Kotoranin Aleksa Parapid."
Ističe da je izuzetno zadovoljan atmosferom u svom pozorištu i podmlatkom.
 “Odlični su, vole pozorište, našli smo zajednički jezik i dogovor. Škola je na prvom mjestu, na drugom saglasnost roditelja i naravno poštovanje pravila koja važe u Teatru već 43 godine, odnosno da odgovorno predstaviljamo  pozorište, grad i državu. Shvatli su da je to jedna velika obaveza, da budemo ozbiljan dio tima i da nastavimo tradiciju prethodnika, od prve generacije davne ‘81. godine”, pohvalio je Buzdovan svoje mlade kolege.
Jubilej 40 godina postojanja, “Teatar 303”  proslavio je 2021. godine poklonovši svojoj najmlađoj publici predstavu-bajku „Princeza i žaba“. Danas su bliži drugom jubileju, sa još većom cifrom, a entuzijazam ne jenjava, bore se sa različitim izazovima amaterskog pozorišta, opstaju i još uvijek okupljaju generacije mladih ljudi.
Direktor i osnivač Teatra, Dragan Buzdovan ističe da je potrebno mnogo energije, originalnih ideja, smisla za humor, upornosti i želje da se u Kotoru nastavi održavati nešto pozorišno živo, probe, nastupi, angažovanje glumaca i onih koji vole glumu, stvaranje novih predstava i nove publike, ali i prilika za mlade ljude da pronađu sebe u nekim od brojnih profesija bliskih sceni i scenskom iskazu.
“Posebno je zahtjevno održati toliko dugo jedno amatersko pozorište. Moglo bi biti još uspješnije, brže i bolje, kada bi naš rad pratio grad Kotor. Cijenjeni smo, imamo brojne pozive, očekuju nas brojni nastupi : Luksemburg, Cirih, Subotica… I to grad mora da prepozna ”, naglasio je Buzdovan. 
Da je sve lakše uz pozitivan pristup, smjeh i humor potvrđuju i naši sagovornici.
Drago Rapovac je oduševljen činjenicom da je “cijela priča Teatra okrenuta satiri i komediji, s obzirom na činjenicu da su to upravo jedni od najtežih žanrova i za napisati i za odigrati”. “Pripremajući predstavu, najviše smo vremena posvetili scenskom pokretu”, dodao je on. 
Kroz smijeh mladi glumci kažu da ih je Dragan Buzdovan, njihov Buki,  grdio “kroz humor, šalio se sa nama ” baš u toku uvježbavanja pokreta na sceni. 
“Nisam siguran da li mi je ljepši osjećaj kada ja nekome izazovem smijeh, ili kada neko meni izazove smijeh. Super su oba osjećaja”, iskren je Vojin Begović, dok je za Martu Borović  “generalno usješna predstava kada čovjek pamti detalje iz nje, a mislim da to Teatru uspijeva.” 
Na naše pitanje ko je od njih zainteresovan da nastavi svoje obrazovanje u nekoj od oblasti bliskih glumi, svo troje su u glas povikali: “Ja!”
 Poželjeli smo Draganu Buzdovanu i njegovoj veseloj glumačkoj ekipi mnogo uspjeha u daljim izvođenjima predstava, ali i sreće dok jure svoje snove u glumi, režiji… 
U međuvremenu, od razgovora do kucanja teksta, premijera je održana, a “Teatar 303” je još jednom pokazao svoju kreativnost, energičnost  i  originalnost na daskama koje život znače. 


Cijeli razgovor možete poslušati na linku Katareo.


Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor i privatna arhiva

 

Podijeli na: