Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

11.07.2024
553

SVEČANOM CEREMONIJOM ZATVOREN 32. KFPD, NAGRADE ZA GRADSKO POZORIŠTE PODGORICA I NARODNO POZORIŠTE TOŠA JOVANOVIĆ ZRENJANIN

Svečanom ceremonijom i dodjelom nagrada na Ljetnjoj pozornici, sinoć je završen 32. Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD).

Nagrada Gradskog žirija pripala je Gradskom pozorištu Podgorica sa predstavom “Tarzan – gospodar džungle”, a Dječjeg žirija Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” iz Zrenjanina sa predstavom “Mihajlo Pupin – Idvorski”, reditelja Petra Pejakovića.

Nagradu je izvršnoj direktorici Gradskog pozorišta Podgorica Ivoni Čović Jaćimović dodijelila predsjednica Gradskog žirija Ljubica Krivokapić.

“Predstava se izdvojila od drugih po mnogo čemu. Prvi utisak je dopadljivost književne teme, vjerodostojna gluma i interpretacija koja održava pažnju od početka do kraja. Sinhronizovanost brojnih članova glumačke ekipe i lutkarska animacija su odlično sprovedeni. Spretnost i uvjerljivost u vođenju priče učinila je da publika svih generacija uživa. Čitava predstava je odigrana sa takvom lakoćom da se ne primjećuje ogroman kreativni napor i fizička spremnost koji su uloženi u izvođenje. Ona je puna energije, dobrih vibracija, plesa i akrobacija.

Mlada glumačka ekipa potpomognuta starim asovima odlično je nadgradila dobro poznatu temu. Predstava Tarzan prenosi poruku da u džungli vlada zakon, ali ne onaj iz kojeg dolaze ljudi. Odlično je prenjeta i poruka o potrebi zaštite prirode, kao i da ljubav nema granica i da na kraju pobjeđuje svako zlo”, navodi se u obrazloženju Gradskog žirija.

Čović Jaćimović se zahvalila žiriju i djeci na nagradi.

“Ovo je nama još veći podsticaj da radimo još bolje predstave, da radimo u svrhu vašeg obrazovanja i da podstičemo vašu maštu. Vi ste naša najveća motivacija draga djeco” - poručila je Čović Jaćimović.

Članovi Gradskog žirija bili su: Predrag Nikolić, Ivana Stanić, Ljubica Krivokapić i Jelena Vukasović, a Dječjeg žirija, na preporuku kotorskih osnovnih škola: Talia Hoffman, Milena Lopušina, Milica Kovač, Nikolas Katharos, Matija Labović, Nastasija Ivanović, Kosta Ćetković, Anja Dragojević, Luka Vujković, Marija Radonjić i Ksenija Kovačević.

Obrazloženje je u ime Dječjeg žirija pročitala Ksenija Kovačević.

“I ove godine Dječiji žiri ni malo nije imao lak zadatak. Na ovogodišnjem 32. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu imali smo priliku da uživamo u mnogim interesantnim i kvalitetnim predstavama i nakon svih odgledanih predstava, Dječiji žiri se usaglasio da nagradu dodjeli onoj predstavi koja nas je sve posebno dirnula svojom pričom, izvedbom i porukom.

Priča o djetinjstvu, odrastanju, priča o podršci porodice i priča koja nas sve poziva da mislimo o slobodi, ona je priča koja nas je najviše podstakla na razmišljanje i koja nas se najviše tiče.

Ono što je doprinjelo cijeloj priči jeste dinamika, scena i upečatljiva scenografija, kostimi i rekviziti koji su nam svo vrijeme držali pažnju. Poštuj tuđe, smjeran budi, ali misli na svoje” - navodi se u obrazloženju Dječjeg žirija.

Pejaković se zahvalio na nagradi u ime pozorišta iz Zrenjanina, ističući da je veliko zadovoljstvo dobiti nagradu koju uručuju djeca.

“U Zrenjaninu sam radio sa divnim ljudima i sa, prije svega, puno ljubavi. Onda ne može da ne ispadne dobra predstava. To je moje iskustvo i poruka svima.

Puno mi je srce da sam ovdje, kao neko ko je rođen u Kotoru, kao neko koga za ovaj festival i ovaj grad vezuje beskrajno mnogo lijepih stvari. Čast mi je i zadovoljstvo da smo dobili nagradu od dječjeg festivala. Od 1991. godine neprekidno svaki dan radim sa djecom. Za mene ne postoji veća satisfakcija nego da dobijemo nagradu koju djeca uručuju. Svima želim još puno jako lijepih izdanja festivala” - poručio je Pejaković.

Prikupljen prihod od ulaznica u iznosu od 4.943,32 eura namijenjen je za asistivne tehnologije Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju u Javnoj ustanovi Resursni centar za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović”.

Direktor Neđeljko Moškov zahvalio se na, kako kaže, vrijednoj donaciji.

Ceremonija je završena predajom ključeva sekretarki Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjani Kriještorac.

Ključeve je u ime djece predao Vladan Radonjić. Izvedena je predstava “Ježeva kućica”, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Program je vodio glumac Miloš Kašćelan.

Sekretarka je pozvala djecu da 15. jula prisustvuju otvaranju kotorskog parka. Tom prilikom, kaže, biće upriličen i program za djecu.

Organizatori 32. KFPD izrazili su nadu da će se naredno, 33. izdanje festivala održati u organizaciji Javne ustanove Pozorišta za djecu i mlade iz Kotora.

 

Tekst: Irena Mačić Đurić

Foto: Radio Kotor

 

 

 

Podijeli na: