Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

07.09.2022
686

SVEČANO OTVOREN DRUGI FESTIVAL KNJIGA HUMANISTIKE, KULTURE I UMJETNOSTI U KOTORU

DRUGI FESTIVAL KNJIGA-humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesKK Kotor (FesKK) PAZI ŠTO ČITAŠ! koji se održava pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, a u organizaciji Kulturnog centra „Nikola Đurković“ po licenci izdavačke kuće HERAedu iz Beograda, otvoren je sinoć u Staklenoj galeriji Kulturnog centra.

FesKK je otvorila predsjednica Skupštine Opštine Kotor, Maja Mršulja.

,,Kotor zaista zaslužuje da bude centar Crne Gore kada su u pitanju kultura i književnost i to ne samo tokom tri dana trajanja Festivala. To pokazujemo organizacijom brojnih manifestacija i festivala tokom godine. Nadam se da će u budućim vremenima Festival knjiga postati tradicionalan i da će to biti još jedna od prepoznatljivosti našeg grada”, poručila je Mršulja.
Direktor Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor Vladimir Bujišić je tom prilikom kazao da je naš grad ovih dana centar književnosti iz oblasti humanistike kulture i umjetnosti.
“Otvorene su dvije izložbe Istorija koje nema i Jevreji u Kotoru. Tokom trajanja Festivala imaćemo priliku da uživamo u prezentaciji djela koja su izdale značajne institucije u našoj zemlji. Vjerujem da ćemo svi uživati u bogatom programu festivala”, dodao je Bujišć.
Vlasnica licence Festivala Zorica Stablović Bulajić pojašnjava da je ideja o nastanku Festivala nastala prije šest godina “sa željom da knjiga ne sklizne u domen zabave i lakog sadržaja”.
,,Željeli smo da one knjige koje su vrijedne i koje su nastale darom zajedničkog dobra, ne ostanu u arhivima i bibliotekama. Želja nam je bila da ovaj Festival razvijamo na način da svi izdavači ravnopravno učestvuju. Ove godine izabrali smo 300 naslova cjelokupne crnogorske produkcije, a nagrađivaće se knjige koje daju naučni doprinos, inovativno-obrazovni doprinos i koja predstavljaju vrijedna reprint izdanja”, rekla je Stablović Bulajić.
Rukovoditeljka gradske biblioteke i čitaonice Marija Starčević najavila je početak obilježavanja 70 godina od postojanja ove ustanove kulture.
,,Biblioteka u Kotoru je osnovana 1952. godine, kao samostalna ustanova kulture, dok je 1964. pripojena Centru za kulturno društvenu djelatnost. Okruglim stolom biblioteka će započeti program obilježavanja jubileja povodom Međunarodnog dana pismenosti u četvrtak 8. septembra u 13 sati na temu Pismenost 21. vijeka, elementarna, akademska digitalna. Govorićemo o tome šta pismenost zapravo predstavlja u 21. vijeku, koliko se značenje tog pojma promijenilo u odnosu na tradicionalno tumačenje pismenosti, a gledano iz ugla različitih disciplina. Na okruglom stolu će govoriti stručnjaci iz različitih oblasti”, pojasnila je Starčević.
Urednica Festivala Stanka Janković Pivljanin ističe da je cilj skretanje pažnje na značaj relevantnih sadržaja u izdavačkoj produkciji Crne Gore u oblasti humanistike, kulture i umjetnosti i afirmacija izdavaštva u nacionalnoj kulturi Crne Gore.
,,Festival se ne održava slučajno u Kotoru, jer je ovo grad koji u Crnoj Gori baštini najdužu tradiciju pisane riječi knjige, obrazovanja i školstva. Ove godine imaćemo priliku da čujemo nešto više o sada zvanično najstarijoj knjizi u Crnoj Gori Kotorskom pontifikalu, da vidimo  izdanja koja baštine tradiciju ćiriličke, glagoljičke i latinične pismenosti, kao i izdanja koje su obilježile izdavačku produkciju Crne Gore u 2021. godini”, navela je Janković Pivljanin.
Moderatorka programa bila je kordinatorka Festivala bibliotekarska savjetnica,  Jasmina Bajo.

U muzičkom dijelu programa nastupila je klapa Incanto.
 
Tekst i foto: Tamara Vuković
 

Podijeli na: