Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

02.07.2022
634

SVEČANIM KONCERTOM OTPOČELI XXI KOTORART DON BRANKOVI DANI MUZIKE



Svečanim koncertom Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta opere i baleta Albanije, pod upravom maestra Mladena Tarbuka “Crna Gora i Evropa: muzika zajedništva”, otpočelo je dvadeset prvo izdanje KotorArt Don Brankovih dana muzike.
Na svečanom otvaranju ispred katedrale Svetog Tripuna, govorili su predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, ambasador Francuske Kristijan Timonije, ambasadorka Republike Češke Janina Hrebičkova, šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, a Festival je otvorila ministarka kulture i medija u Vladi Crne Gore Maša Vlaović.
Predsjednik Opštine Vladimir Jokić je rekao da “ovaj događaj predstavlja novu priliku da govorimo o temi koju KotorArt zadaje, započinjući vrijeme Festivala, novih otkrivanja, novih samospoznaja, upoznavanja drugih, ali prije svega, vrijeme upoznavanja sebe samih”.
,,Crna Gora i Evropa: muzika zajedništva”,  naslov je i tema, kako je kazao,  ne samo ove noći, već i cijelog Festivala.
“Zemlje Evrope regije i svijeta će kroz gotovo dva mjeseca predstaviti sebe, svoje nasljeđe i svoju sadašnjost. Kroz umjetnički izraz pokušaćemo svi zajedno da dođemo do predosjećanja budućnosti, da barem na tren otvorimo vidik ka obzorju koje nam nije dato da vidimo, da osjećanje pretvorimo u slike, a slike u riječi. Riječi ćemo potom nizati u rečenice, govoreći o tome šta nas povezuje, šta nam je zajedničko, promišlajući i otvarajući cijele nizove naših veza i prožimanja, nanovo se iznenađujući kako smo jedni drugima slični, otkrivajući svaki put ono što je već toliko puta otkriveno. Da nam je hrana duše iz naše opšte zdjele, a možda bi umjesto svih naših riječi i čuđenja bilo bolje da utihnemo i ćutimo kako bi čuli tišinu grada, koja će svima nama kako domaćim tako gostima reći nešto više i naučiti nas da smo svi isti-samonikli iz istog korjena, a razlistali u različite cvijetove”, poručio je Jokić.
Šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je istakla da je muzika jedini univerzalni jezik kojim svi govorimo.
“Ona povezuje ljude na nevjerovatnim dubinama, može otvoriti umove i srca, izliječiti nas i promjeniti. Muzika nas spaja u teškim vremenima. U pandemiji Kovida-19 donosila je nadu, tako što je pomagala ljudima širom svijeta da se povežu za vrijeme trajanja karantina. Donijela je nadu ratom razorenoj Ukrajini, kada je prije mjesec dana pobjedila i na Evroviziji i u našim srcima. Spaja nas i kada smo srećni, a simbolično na dan primopredaje EU od strane Francuske, Češkoj, muzika će ujediniti Crnu Goru i Evropu kroz dvije zaboravljene opera Les Montenegrins i Černohorci”, naglasila je Popa.
Festival je otvorila ministarka kulture i medija u Vladi Crne Gore, Maša Vlaović.
,,Izuzetno mi je zadovoljstvo da vas pozdravim na pragu treće decenije postojanja Festivala KotorArt-a, manifestacije koja je od izuzetnog dostignuća savremenog umjetničkog izraza, uspješno inkorporirala u viševijekovnu tradiciju jednog osobenog mediteranskog polisa, čiji je značaj prepoznat i u onoj strogoj selekciji svjetske kulturne baštine. Koncept ovogodišnjeg programa Crna Gora i Evropa: muzika zajedništva nije samo u funkciji podsjećanja na kulturne veze naših prostora sa Evropom, već pokazuje i kulturološku orijentaciju savremene Crne Gore. Posebno nas raduje što ćemo u okviru ovog programa moći da čujemo gotovo nepoznata muzička djela koja su pisali strani kompozitori nadahnuti Crnom Gorom, pogotovo što će, nakon više od jednog vijeka, ona biti premijerno izvedena u Kotoru”, saopštila je Vlaović.
 
 
Okolnost preuzimanja rotirajućeg predsjedavanja Savjetom Evrope od Francuske Češkoj Republici obilježile su protokolarni dio otvaranja, pa su emitovani i važni citati bivšeg predsjednika Češke, Vaclava Havela.
Premijerno je prikazan i dokumentarni film o dvijema operama u produkciji RTCG-a, koju uređuje Branka Banović, u režiji Senada Šahmanovića.
Nastupili su Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta Opere i Baleta Albanije, kojim je rukovodio maestro Mladen Tarbuk, dok su solisti bili Olivera Tičević i Ermin Ašćerić.
Premijerno su izvedeni odlomci iz opera Les Montenegrins francusko-belgijskog kompozitora Armanda Limnandera i Černohorci češkog kompozitora Karela Bendla, kao rezultati rada Istraživačke jedinice KotorArta i neka od najpopularnijih djela Bizea, Smetane i Dvoržaka. 
Podsjetimo, na predstojećim Don Brankovim danima muzike gostuje gotovo 500 umjetnika iz 16 zemalja, na više od 200 programa, od čega 42 glavna i preko 170 pratećih. Festival se održava uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, a uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, Fondacije za otvoreno društvo, tradicionalnih sponzora Luštice Bay i Porto Montenegra, kao i Fonda za Zapadni Balkan.
Uz njih, Festival su podržali i Henley & Partners, Regent Porto Montenegro i Montenegro Sotheby’s Realty.
Međunarodni festival KotorArt ovog ljeta  održava se u periodu od 1. jula do 14. avgusta, sa bogatim i raznovrsnim programom, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Fondacije za otvoreno društvo, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.
 

Tekst: Tamara Vuković

Foto: KotorArt

Podijeli na: