Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

12.08.2020
1825

STIHOVI MLADIH PJESNIKINJA IZ KOTORA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA MLADIH

“Da te oraspoložim” – naziv je pjesničke večeri koju su povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih (12. avgust) u Kotoru organizovali Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor/Savjet za mlade, JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor/Gradska biblioteka i čitaonica i Gimnazija Kotor.

Mlade pjesnikinje iz Kotora: Lidija Kordić, Ksenija Tešović, Stefanija Brčić i Danijela Žugić kazivale su svoju poeziju, a moderatorke su bile profesorice književnosti Ljiljana Čolan i Marija Jevtić.

Poetskoj večeri prisustvovala je Marina Dulović, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor.

Prisutne je najprije pozdravila Marija Starčević, rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

“Još od 2000. godine Kotor se uključio u proslavu Dana mladih skrećući pažnju na značaj mladih i njihov položaj koji bi trebali da imaju u zajednici budući nosioci kreativnih i inovativnih ideja” – kaže Starčević.

Čolan je predstavila četiri mlade pjesnikinje iz Kotora. Predstavljeni su fragmenti zbirki mladih pjesnikinja koje su učestvovale na poetskom konkursu “Desanka Maksimović” u organizaciji valjevske gimnazije svake godine u maju mjesecu kada je pjesnikinja i rođena.

“Proglašenje pobjednika je u prelijepoj Brankovini i to je poseban susret mladih pjesnika sa raskošnom prirodom koja je bila jedna od osnovnih tema svake Desankine zbirke. Četiri boje, pjesnička senzibiliteta, ljubavi, patnje pod kojima duša sazrijeva, radosti koje nas radoste spojene su, kako to oduvijek biva, u metafizičkim prostorima. U prostorima uvijek, a noćas u saglasju boje naš Kotor” – navodi Čolan.

Pjesnikinje su predstavile svoje stihove koji predstavljaju, kaže Čolan, okovanu riječ koju je Desanka Maksimović ostavila kao svoj najvrijedniji dio zaostavštine.

“Lidija i Ksenija su bile finalistkinje konkursa Desanka Maksimović 2014. i 2019. godine. Stefanija i Danijela su poslale svoje zbirke na ovogodišnji konkurs i još uvijek željno isčekuju proglašenje finalista” – objašnjava Čolan.

Ona je govorila o hodu kotorskih pjesnikinja po prostranstvima Desankinog svijeta, kao i mnogih drugih pjesnika.

“Iz samih njihovih pjesama može se čuti kako taj hod odzvanja u nama i kako ove mlade duše osjećaju svijet oko sebe, traže smisao svog postojanja u tom svijetu a mi, osluškujući njihova bića, otkrivamo i neki smisao svog trajanja u radu sa njima. Kakvo je sjeme pjesme koje je naša velika pjesnikinja Desanka neprestano sijala, kako je ono proklijalo u srcima i glavama mladih stvaralaca otkrivamo slušajući pjesme naših djevojaka” – ističe Čolan.

Pjesničko veče upriličeno je u Atrijumu Kulturnog centra uz poštovanje mjera NKT-a.

Podijeli na: