Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

15.07.2021
695

STEFAN MITIĆ TIĆMI ZA LJETNJE PRIČE RADIO KOTORA: KAPUT OD MAHOVINE PREŠAO ZANIMLJIV PUT OD SLIKOVNICE DO ROMANA

Stefan Mitić (Tićmi), nagrađivan pisac za djecu i odrasle iz Leskovca, za „Ljetnje priče“ Radio Kotora kaže da je njegov novi roman „Kaput od mahovine“, predstavljen na ovogodišnjem 29. Festivalu pozorišta za djecu, tokom stvaranja doživio značajnu metamorfozu.

Autor romana „Ja sam Akiko“-najbolje dječje knjige namijenjene mladima (nagrada „Politikinog zabavnika“ iz 2018. godine) podsjeća da je knjiga prvobitno bila zamišljena kao slikovnica.

„Poznatog srpskog ilustratora Dobrosava Boba Živkovića  oduševila je ideja da djevojčica na svojim leđima nosi drvo, koje simbolično predstavlja teret svakodnevnog života za nekoga ko je upečatljiv i neshvaćen u jednoj sredini. Sve je to trebalo stati na 16 strana slikovnice. Međutim, zanimljiv trrenutak bio je kada sam shvatio da imam strah od napuštanja rukopisa. Zapravo, kada sjednem da pišem, ne smijem napuštati svu tu atmosferu u kojoj se dešava magija.  Na mjestu gdje sam počeo pisanje, jedem, spavam i neprekidno boravim. To se desilo kako sa romanom Ja sam Akiko, tako i sa ovim. Kasnije sam umjesto djevojčice, uveo dječaja Najdana, a onda i sve ostale likove“, pojašnjava Mitić.

Knjiga je nastala u trenutku kada je proglašena pandemija korona virusa.

„Posebno me raduje što se roman pred publikom našao prvi put na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, nakon godinu i po dana od izlaska iz štampe. Mnogi me pitaju da li su Akiko i Najdan iz moje nove knjige po nečemu slični. Rekao bih da jesu, u smislu da ih sredina posmatra kao neobične i nimalo po volji okruženja u kojem rastu“, kaže Mitić.

Knjiga „Kaput od mahovine“ počinje kao ispovjest dječaka koji se vraća u djetinjstvo.

„Na kraju sam od jedne posve lirske Najdanove ispovjesti sasvim spontano i sa puno stvaralačkog poleta došao do karnevala i oprosta. U stvarnom životu se trudimo da izbjegavamo mnoge zamnke, ali u književnosti je sasvim drugačije. Upravo sebe stavljamo u problematične situacije, kako bismo se na što kreativniji način izvukli iz njih i ostavili poruku svojim čitaocima. Taj magijski realizam u književnosti smatram neophodnim i lično me veoma zabavlja i inspiriše“, zaključuje Mitić. 

Podijeli na: