Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

30.04.2024
182

SPKD PROSVJETA HERCEG NOVI: TAKMIČENJE ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA O POZNAVANJU NARODNE KNJIŽEVNOSTI SA PODRUČJA BOKE

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta” (SPKD) organizuje takmičenje za učenike: VII, VIII i IX razreda osnovnih škola na području cijele Boke Kotorske (Herceg Novi, Kotor, Risan, Tivat, Radanovići, Budva, Petrovac) takmičenje u poznavanju narodne književnosti, pretkosovskog ciklusa, pod nazivom „Mala škola srpske narodne književnosti“.
Pretkosovski ciklus ima 22 pjesme, od kojih su najpoznatije: „Ženidba kralja Vukašina“, „Ženidba kneza Lazara“, „Ženidba Dušanova“, „Banović Strahinja“, „Zidanje Skadra“, „Zidanje Ravanice“, „Uroš i Mrnjavčevići“, „Dijete Jovan i ćerka cara Stefana“, „Miloš u Latinima“.
Za potrebe proširenja znanja o narodnoj književnosti i posebno pretkosovskom ciklusu, koje učenici dobijaju u redovnoj nastavi u osnovnim školama, SPKD Prosvjeta je napravila poseban facebook profil na kojem se već nalazi nekoliko priloga, opšte o narodnoj književnosti sa osnovnim karakteristikama, o junačkim pjesmama, pjesme „Ženidba kralja Vukašina“ i „Zidanje Skadra“, koje su u power pointu pripremili profesori maternjeg jezika. Facebook profil SPKD Prosvjeta Herceg Novi, sa radnim materijalom za učenje i pripremanje za kviz takmičenje, je svima dostupan, a adresa je spkdprosvjetahn@gmail.com (sa slikom starog grada u Herceg Novom i crkvom Svetog Arhanđela Mihaila i crno-bijelom slikom loga SPKD Prosvjeta, u krugu).
Pozivno pismo je upućeno svim školama u Boki.
Takmičenje će biti održano 19. juna, u Herceg Novom, a povodom Vidovdana, (naknadno će biti objavljeno mjesto i tačan termin takmičenja). Biće to kviz takmičenje za prepoznavanje karakterističnih likova, radnje, stihova iz pjesama ili cijelog sažetka pjesme.
Organizator, SPKD Prosvjeta, nagradiće za najbolje pokazano znanje nagradama: novčanim, od 100 €, 80 € i 60 €, i prigodnim poklonima.

Za SPKD Prosvjeta, Olivera Doklestić, predsjednica društva      

Podijeli na: