Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

06.02.2020
610

SKUPLJAČI SNOVA U GRADSKOJ GALERIJI KOTOR DO 26. FEBRUARA

Izložba slika „Skupljači snova“ akademske slikarke Dragane Mladenović iz Tivta otvorena je danas u Gradskoj galeriji Kotor. Ispred Gradske galerije prisutnima se obratila Tatjana Kriještorac, istoričarka umjetnosti.

„Mi se trudimo da ponudimo raznolik program, te da publici ponudimo uvid u savremena dešavanja na likovnoj sceni u Crnoj Gori i okruženju“ – ističe Kriještorac.

Prisutnima se obratila autorka izložbe Dragana Mladenović.

„Izložba je nastala iz jedne neuspjele slike malog formata koja je odstojala par godina dok su nastajala druga djela. Nakon toga  desila se i sama izložba Skupljači snova. Vezala sam se za ljudsko tijelo. Bili su mi bitni čovjek i naš univerzum, te biohemijski i mentalni san. Shvatila sam, u stvari, da nemam potrebu za ljudskim tijelom i realizmom, već da više težim onome što se osjeća unutar nas, što svako od nas ima - svoje jedinstveno, a opet isto. Iz nekog revolta sam dala naziv Skupljači snova. Ti snovi koji nam se nude preko medija, blogerski, komšijski snovi, sport, film , muzika - svi daju neku predstavu šta bi mi to htjeli i mogli da budemo.  Iako to skupljanje tuđih snova koje nema veze sa nama, nekad nas odlikuje nekada ne, na kraju su se ti skupljači snova pretvorili, u stvari, u neku novu dimenziju nas ili nekih drugih svjetova koji postoje. Pojam san nema dimenziju i materiju, a ti skupljači snova su isto tako nematerijalni. Morali su da se prikažu“ – objašnjava Mladenović.

Izložba slika „Skupljači snova“ akademske slikarke Dragane Mladenović u Gradskoj galeriji Kotor će biti otvorena do 26. februara.

„Izložba Skupljači snova je nastala 2019. godine kao odgovor na stalnu, veliku ponudu snova putem svih medija, muzike, filma, reklama, magazina, sporta i slično. Fabrikovani snovi su u savremenom svijetu manje lični. Pojedinac ih zdravo za gotovo uzima kao svoje, ne zastajući da pomisli o svojim istinskim potrebama. Tako su skupljači snova i predstavljeni. Entiteti, napola prisutni jer im priča uma zaokuplja svu pažnju i vrti ih u krug. Želje i snovi su se u tom procesu izjednačili“ – navodi se, između ostalog, u publikaciji koja prati ovu izložbu.

 

Podijeli na: