Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

04.10.2024
118

SJUTRA KONCERT ANNO DOMINI 1166. - LITURGIJSKA MUZIKA ZA POSVETU KATEDRALE SVETOG TRIPUNA

U subotu, 05. oktobra, u Katedrali Sv. Tripuna u Kotoru, sa početkom u 19 časova, održaće se koncert ansambla Labyrinthus pod nazivom Anno domini 1166. Koncert se organizuje u sklopu novog festivala rane muzike Tollite portas a ulaz je slobodan.

Ansambl Labyrinthus, pod vodstvom umjetničkog direktora Danila Ryabchikova, čine solisti Jasmina Črnčić i Anastasia Bondareva kao i za ovu priliku, dodatni članovi hora Varvara Loyko, Tatiana Argal i Polina Kryshen. Ansambl izvodi muziku u rasponu od 12. do 14. vijeka i učestvovao je na poznatim evropskim festivalima rane muzike među kojima su i Via Mediaeval, Tage Alte Musik, Regensburg, Alte Musik St. Gallen i Les Meridiens, Musica Mensurata. Nastupali su u Njemačkoj, Švajcarskoj, Poljskoj, Francuskoj i Rusiji i izdali 5 albuma srednjovjekovne muzike za različite evropske izdavačke kuće.

Okosnicu programa koncerta čine djela koja su se izvodila na posvećenju Katedrale Sv. Tripuna, 19. jula 1166. godine. Muzika iz tog perioda sačuvana je u dva rukupisa iz 12. vijeka koji su načinjeni za potrebe katedrale, a to su Kotorski Pontifikal koji se danas čuva u Knjižnici Akademije znanosti u St. Petersburgu u Rusiji, i Kotorski misal, koji se danas čuva u Državnoj biblioteci u Berlinu. Kompletan muzički zapis mise posvete kotorske katedrale nije preživio, ali za potrebu ovog koncerta je rekonstruisan po principu analogije koja je moguća zahvaljujući postojanju drugih liturgijskih izvora iz tog perioda i provenijencije.

Ordinarij, nepromjenjivi dijelovi mise, obično je u to vrijeme bilježen i čuvan odvojeno od proprija, promjenjivih dijelova mise, stoga su za potrebe ovog programa djelovi ordinarija preuzeuti iz drugih, primarno talijanskih rukopisa iz 12. vijeka koji su također, poput navedenih kotorskih, zapisani beneventanskom notacijom i uz veliku vjerovatnoću, izvođeni su u Katedrali Sv. Tripuna u tom periodu. – navodi se u programskom vodiču Festivala.

 

(saopštenje organizatora)

 

 

Podijeli na: