Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

28.06.2024
758

SIMBOL GRADA 32. KFPD OD 2. DO 10. JULA U KOTORU

 

Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD), 32. po redu, biće održan od 2. do 10. jula u organizaciji Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Javne ustanove Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Turističke organizacije Kotor, čulo se na press konferenciji koja je održana danas u multimedijalnoj sali kotorskog Kulturnog centra.

Prema riječima sekretarke Tatjane Kriještorac, festival se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore, te pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države Jakova Milatovića.

Ona se zahvalila i brojnim sponzorima koji su pomogli realizaciju 32. Kotorskog festivala pozorišta za djecu, među kojima su generalni sponzor Domaća trgovina D.O.O. Podgorica (Aroma, City i Conto marketi), te AD “Luka Kotor”, Javna ustanova Resurni centar za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović” i Pomorski fakultet Kotor.

Festival je, kaže, međunarodnog karaktera, a učestvuju pozorišta iz Crne Gore, sa prostora bivše Jugoslavije i iz Češke Republike.

Cijena ulaznica za predstave je tri eura, a mogu se kupiti na biletarnici Kulturnog centra od 10 do 12 sati i sat vremena prije početka predstave (u Kulturnom centru ili kod Ljetnje pozornice, u zavisnosti gdje će predstava biti odigrana).

“Prihod od ulaznica je preusmjeren u humanitarne svrhe za asistivne tehnologije za Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju pri Resursnom centru za sluh i govor Dr Peruta Ivanović.

Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti i ove godine duguje zahvalnost Dušici Ivetić, direktorki OJU Muzeji Kotor. Ona je poklonila KFPD vizuelni identitet i kompletan grafički dizajn” - ističe Kriještorac.

Direktorica Kulturnog centra “Nikola Đurković” Radmila Beća Radulović podsjeća da je ova ustanova kulture podrška KFPD od njegovog osnivanja.

“Ove godine smo suorganizatori festivala, što nam čini veliku čast i zadovoljstvo. Naši zaposleni rade prateći program.

Naši prostori i tehničari su na raspolganju i tu smo za podršku u bilo čemu što bi KFPD bilo neophodno tokom sljedećih dana” - naglašava Radulović.

Direktor Turističke organizacije Kotor Jovan Ristić ističe da je KFPD jedna od prepoznatih manifestacija u našem gradu koja traje 32 godine.

Ove godine smo i formalno uzeli učešće u organizaciji KFPD, što nas čini zaista izuzetno ponosnima i pričinjava nam zadovoljstvo. Većina nas je na neki način participirala personalno na festivalu kroz sve ove decenije postojanja. Naša djeca takođe. Festival živi sa gradom i festival je jedan prepoznatljiv simbol Kotora.

Ove godine smo tu da pomognemo Sekretarijatu i ljudima koji su u organizaciji. Njima ne treba puno pomoći u svemu što rade. Tu je naravno i Kulturni centar i nadam se da ćemo biti na nivou zadatka” - poručuje Ristić.

Na repertoaru je 12 predstava, od kojih je 7 takmičarskog karaktera.

Glavni program Festivala će se, kako je planirano, najvećim dijelom odvijati na Ljetnjoj pozornici i u Kulturnom centru “Nikola Đurković”, dok su ostale lokacije: Pjaca od kina, Glavni gradski trg i Kreativni hab (zgrada Starog zatvora).

“S obzirom na to da smo iz raznih razloga krenuli sa pripremom festivala jako kasno, uspjeli smo da napravimo solidan pozorišni program” - kaže koordinatorka glavnog programa Danica Rajković.

Otvaranje ovogodišnjeg izdanja KFPD biće održano na Ljetnjoj pozornici u utorak, 2. jula sa početkom u 21 i 30.

Publika će imati priliku da bude dio performansa učenika kotorskih osnovnih škola pod nazivom „Korak po korak...Grad“, što je ujedno i ovogodišnji slogan KFPD.

Kako navodi Rajković, druge večeri festivala (srijeda, 3. jul) će nastupiti Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina u režiji Petra Pejakovića sa predstavom “Mihajlo Pupin – Idvorski”.

Treće večeri festivala, 4. jula imaćemo predstavu Tobi, Teatra za djecu i mladince Skoplje, te Misli zeleno, Umjetničkog ateljea Arlekin, Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Centra za kulturu Prijestonice” - kaže Rajković.

U petak, 5. jula u Kulturnom centru “Nikola Đurković” biće izvedena predstava “Grad svjetlosti”, Pozorišta za decu i mlade Kragujevac.

U subotu, 6. jula u Kulturnom centru “Nikola Đurković” biće izvedena predstava “Ksenija i lovac”, Pozorišta mladih Novi Sad, a u nedjelju, 7. jula “Velika tvornica riječi”, Kazališta Mala scena.

Iste večeri na Ljetnjoj pozornici biće iizvedena predstava “Je li to samo san?”, Udruženja dramskih glumaca Mundo Mondo Sarajevo.

U ponedjeljak, 8. jula u Kulturnom centru “Nikola Đurković” biće izvedena predstava “Reka” , Studija Damuza iz Češke, dok će na Ljetnjoj pozornici biti izvedena predstava “Pogledaj unutar sebe”, Nevladinog udruženja “”Crnogorska ekpertska mreža za održivost i inovacije”.

U utorak, 9. jula u Kulturnom centru publika će imati priliku da gleda predstavu “Screenagers”, pozorišta Premier Stratageme iz Francuske.

Iste večeri na Ljetnjoj pozornici biće izvedena predstava “Tarzan – gospodar džungle”, Gradskog pozorišta Podgorica.

Na zatvaranju, kaže Rajković, biće predstava “Ježeva kućica”, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u režiji Miroljuba Mijatovića.

“Mislim da je jako važno što će ove godine nastupiti nekoliko nevladinih organizacija, odnosno nezavisnih produkcija, što je za festival značajno. To je dokaz da Festival, Opština i tako duga tradicija poput KFPD pokazuje interesovanje i pokazuje značaj nevladinih organizacija” - ističe Rajković.

Navodi da je selektorka predstava Marija Backović.

Pored pozorišnog programa, Festival će imati bogat prateći program u kojem su zastupljene sve vrste umjetnosti, a čine ga edukativno-teorijski program, dječje scensko stvaralaštvo, književni i likovni program.

Zadovoljstvo mi je da i ove godine mogu da dam lični i profesionalni doprinos 32. izdanju KFPD. Kao neko ko tokom cijele godine uređuje Program za djecu i mlade u okviru kotorskog Kulturnog centra, čast mi je da predstavljam svoju ustanovu koja je ove godine organizovala prateći program” - kaže Aleksandra Tomović, koordinatorka pratećeg programa KFPD.

Navodi će se na Trgu od oružja tradicionalno predstaviti plesne grupe “Mala sirena”, “Alisa”, “Infinity dance”, Udruženje plesnih umjetnika i stvaralaca Crne Gore, NVO “Djeca Tivta” i Dječiji savez Podgorice, kao i Javna predškolska ustanova “Radost” Kotor, koji će ove godine nastupiti tokom dvije noći.

Veliko je zadovoljstvo nas koji organizujemo ove programe, ali i djece i mentora koji nastupaju na Trgu od oružja, zato što je KFPD idealna prilika da oni tokom lejta predstave ono što su radili tokom cijele godine” - ističe Tomović.

Navodi da će na Pjaci od kina biti održana tri programa.

U petak, 5. jula imaćemo predstavu Čarobna knjiga, učenika V2 odjeljenja Osnovne škole Njegoš sa Benova.

U ponedjeljak, 8. jula biće održana promocija knjige za djecu Ozana Kotorska, koja će, pretpostavljam, privući veliku pažnju publike s obzirom na zavičajnu temu.

Za kraj programa na Pjaci od kina biće Velika trampa po kojoj je KFPD prepoznat, a koja okupi veliki broj djece” - napominje Tomović.

Ove godine Festival organizuje šest kreativnih radionica.

Trudili smo se da obuhvatimo tematski radionice koje se tiču književnog, likovnog, dramskog programa, javnog govora, scenskog nastupa.

Djeca nižih i starijih uzrasta imaju priliku da učestvuju u radionicama i da iskažu svoju kreativnost, ali i da nauče nešto novo što im može koristiti u daljem radu i životu” - navodi Tomović.

Radionice će biti održane u Starom zatvoru - Kreativnom habu, te Omladinskom klubu Kotor.

U Staklenoj galeriji imaćemo radionicu Bio jednom jedan laf koju će da prati istoimena izložba posvećena jednom od najvećih dječijih pisaca s ovih prostora Dušku Radoviću.

Likovni program Živi svoje snove - izložba likovnih radova učenice 5. razreda Anje Vukašinović koja je izrazila želju da nastupi na ovom festivalu sa svojim likovnim radovima i da vršnjacima predstavi svoj rad” - kaže Tomović.

Podsjetimo, na svečanom otvaranju publici će se obratiti predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić koji će, po tradiciji, predati ključeve grada djeci.

 

Irena Mačić Đurić

 

 

Podijeli na: