Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

09.07.2024
495

SEDMI DAN 32. KOTORSKOG FESTIVALA POZORIŠTA ZA DJECU

Sedmog festivalskog dana osvježenje nam je dobro došlo. Bilo je (ne)očekivano sparno - toliko da su nam koraci pomalo otežali.. Ali vjetar koji nas ohladi kad god prođemo most nad Škurdom, u jutarnjim časovima zaduvao je u Kulturnom centru. Snaga rijeke kroz četiri godišnja doba dala je dodatnu snagu našim koracima. Osjetili smo njenu moć. Naveče smo shvatili da jednaku moć često imaju i riječi. One teku nepovratno, kao i rijeka. Jednom izgovorene ne mogu se vratiti. Zato smo noć završili gledajući unutar sebe. Naučili smo da je moć kada uvidiš da griješiš, kada kažeš oprosti, kada da se suočiš sa sobom i savladaš sebe.. moć je prkositi nepravdi. Moć je tolerancija! Još jednom smo zagrlili različitosti, pobijedili partiju i poručili - mat predsrasudama! Druženje smo pretvorili u ples i po ko zna koji put uljepšali Glavni gradski trg. Nismo zaboravili na važne korake onih ljudi koji su ovaj grad učinili onim što on danas jeste. Podsjetili smo se djela i značaja Blažene Ozane, kroz knjigu posvećenu upravo njoj.

Prijepodnevno vodeno osvježenje obilježilo je početak sedmog dana Festivala! Prijatelji iz Studija Damuza iz Češke Republike doveli su u Kulturni centar „Nikola Đurković“ još jednu „Reku“. I ovako ona naša, Škurda, ljeti skoro i presuši. Pokazali su nam kako se rijeka tokom godine mijenja, i kako se samim tim život uz njenu obalu prilagođava prirodi, njenoj snazi, i potrebama. Podsjetili su nas i na onaj važan ekološki korak o kom smo govorili na početku Festivala, mora da se sjećate Pčele koja nas je strogo opomenula da čuvamo prirodu.

Na repertoaru je bila i književna noć, posvećena najmlađima. Promocija knjige „Ozana Kotorska“, čija je autorka profesorica Martina Saulačić Lompar podsjetila nas je da njegujemo tradiciju, i kulturu sjećanja. U razgovoru sa autorkom knjige, pjesnikinjom Dubravkom Jovanović i turističkom vodičkinjom Dolores Fabian, na Pjaci od kina govorili smo životu Blažene Ozane, značajne žene za život grada i svih Kotorana.

Na Trgu od oružja opet nismo ostali imuni na ples. Zajedno sa članovima Udruženja plesnih umjetnika i stvaralaca Crne Gore zaplesali smo i osjetiti njihovu poruku - Burn for dance!

 „Crnogorska ekspertska mreža za održivost i inovacije” na Ljetnjoj pozornici nas je kroz multimedijalni projekat sa temom vršnjačkog nasilja i medijske pismenosti, podsjetila da pogledamo unutar sebe. Da nasilje rađa nasilnika i da, tek onda kada se suočimo sami sa sobom, moći ćemo da gradimo otvoren i zdrav odnos sa drugim ljudima. Podsjetila nas je empatiji. „Pogledaj unutar sebe“ snažan je poziv da reagujemo na nasilje, da ga prijavimo, i da ga, koliko je u našoj moći, spriječimo.

Cijela festivalska sedmica je iza nas. A pred nama je pretposljednjeg festivalskog dana sljedeći program:

Ekran je scena, a svi smo mi dio te velike pozornice. U Kulturnom centru “Nikola Đurković” od 20. 00 h očekujemo samo one spremne (ready) i brze (fast). I da, ovog puta će biti dozvoljeno (čitaj: poželjno) korišćenje mobilnih telefona!  Koprodukcija pozorišta PREMIER STRATAGÈME iz Francuske i OMNIBUS iz Hrvatske dolazi na Festival jer svi smo mi „Screenagers (vol.2)“!

Ne, nismo u zemlji čuda, ali će nas plesna grupa Alisa svojim nastupom čudesno zabaviti. Od 21. 00 čas Trg od oružja će preplaviti kostimi, koreografije i plesni koraci!

Je li kralj životinja ujedno i kralj džungle…ili obratno? Ma niiiiije. Ako ima još neko ko je u nedoumici, sve će ih riješiti na Ljetnjoj pozornici od 21. 30 h. „Tarzan - gospodar džungle“ će ih riješiti! Dovodi ga Gradsko pozorište Podgorica, specijalno za male i velike pustolove!

Podsjećamo da se 32. Kotorski festival pozorišta za djecu organizuje u saradnji Opštine Kotor – Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Javne ustanove Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Turističke organizacije Kotor. Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, dok je i ove godine pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Države. Zlatni sponzor Festivala je Domaća trgovina D.O.O. Podgorica (Aroma, City i Conto marketi). Srebrni sponzor je Luka Kotor AD. Prijatelji Festivala su: Hyatt Regency Kotor Bay Resort, Bigova bay doo & BBI development doo, Ledo D.O.O, Knjaz Miloš doo, Bandiera D.O.O, Pomorski fakultet UCG, JU Resursni centar za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“, Pixap doo i Kolači i kiflice by Jasna.

Više informacija o kupovini i rezervaciji karata na 32. KFPD: https://www.kotorskifestival.me/novosti/prihod-od-kupovine-karata-i-ove-godine-u-dobrotvorne-svrhe

Više informacija o repertoaru 32. KFPD: https://www.kotorskifestival.me/repertoar-2024.html

 

PR služba Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Foto: Krsto Vulović i Maja Vulović

Podijeli na: