Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

20.07.2024
632

SAVREMENE REFLEKSIJE U ISTORIJSKOM SAKRALNOM ZDANJU IZUZETNIH CRNOGORSKIH UMJETNIKA

Međunarodni festival KotoArt Don Brankovi dani muzike organizovali su koncert nesvakidašnjeg repertoara, težine i koncepta a sve sa mladim, talentovanim i uspješnim crnogorskim snagama. Spoj istorije i mladosti, nevjerovatnog ambijenta jednog od najmonumentalnijih hramova na Jadranu, Bogorodičine crkve i savremenog repertoara uz refleksije na različite citate iz prošlosti značajnih kompozitora, rezultirali su eksplozijom dobre energije, motivisanosti i kvalitetne saradnje među mladim umjetnicima.

Solisti, pijanista Simo Šišević i trubačica Sara Lakičević, uz pratnju festivalskog gudačkog orkestra izveli su izuzetno djelo 20. vijeka, Koncert za klavir, trubu i gudački orkestar u c-molu, op.35, Dmitrija Šostakoviča. Uslijedile su kompozicije Tombeau de Penderecki, Mladena Tarbuka i Varijacije za gudače na temu Franka Bridža op. 10, Bendžamina Britna.

Talentovani, mladi muzičari koji čine sastav gudačkog orkestra, predvođeni Kotorankom, violinistkinjom Jelenom Jovović, su mahom nekadašnji KotorArt talenti ili učesnici Foruma mladih umjetnika, među kojima su Dušan Obrenović, Luka Perazić, Milutin Radulović, Neda Stojkanović, Dea Nicaj, Milena Petković, Vukica Rašković, Jovan Jovović, Bobana Tešić i Ivana Dendić, violisti Staša Jovović, Aleksandra Mirnić, Jelena Filipović i Vanja Radović, zatim violončelisti Teodora Uskoković, Sari Šaćiri i Luka Bošković i kontrabasistkinje Aleksandra Trifunović i Nađa Dabetić. Festivalski orkestar KotorArta ima za cilj afirmaciju mladih, crnogorskih muzičara koji se nadaju i kontinuiranom radu.

Koncert se održao u Bogorodičinom hramu, 19. jula, sa početkom u 21 čas, pred prepunim auditorijumom a profesionalno je audio i video zabilježen. Ogromna vrućina nije osujetila cilj sjajnim umjetnicima a ni publici da budu uključeni i zainteresovani do samog kraja koncerta.

Kompletan koncert predvodio je izuzetan dirigent, profesor i intelektualac, maestro Mladen Tarbuk koji je, kroz zanimljive priče i osvrte na date kompozicije, približio publici ovako zahtjevan i nesvakidašnji repertoar, ne samo za izvođače nego i za publiku. Njegovo djelo, Tombeau de Penderecki posvećeno je slavnom Kšištofu Pendereckom (1933-2020), jednom od najvećih muzičkih stvaraoca 20. vijeka, koji je upravo festivalskim orkestrom dirigovao u Bogorodičinom hramu 2016. godine.

Izvođači su lijepim gestom, sviranjem rođendanske pjesme, zahvalili maestru na izuzetnom radu i posvećenosti i proslavili njegov rođendan te večeri.

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Uneska, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art i na društvenim mrežama preko stranica festivala @kotorart i preko #kotorart.

Međunarodni festival KotorArt

Podijeli na: