Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

27.01.2020
752

SAVINDANSKI PRIJEM U NALJEŽIĆIMA – NAGRAĐENI NAJBOLJI OMLADINCI GRBLjA

U Domu kulture Budućnost u Nalježićima u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Grbalj i MZ Gornji Grbalj juče je održan Svetosavski prijem. 

Obraćajući se prisutnim u punoj sali, protojerej Nemanja Krivokapić je kazao da nema većeg blagoslova od okupljanja braće koja proslavljaju Svetog Savu. “Proslavlajući Svetog Savu proslavljamo jednog od najvećih iz našeg roda. Istovremeno  podsjećamo ponovo svakog od nas onome čemu nas je učio. Mi se ugrađujemo u taj put koji je sv. sava utabao. Put koji vodi u život, kao što kaže Tropar svetom Savi. To je taj put koji mi slijedimo i kojim nastavljamo učeći našu djecu da idu njime i slave svetog Savu. Pozdravljam vas  riječima najljepše himne na svijetu “Da živimo svu u slozi, sveti Savo ti pomozi”, kazao je Krivokapić. 

Svetosavski prijem u Nalježićima osmislio je prije pet godina bivši predsjednik ove MZ Željko Ćetković.  Aktuelni, Radosav Tujković, kazao je da je Savindan pravo vrijeme kada treba nagrađivati djecu i omladinu. Talentovanim omladincima iz Grblja uručene su prigodne nagrade – luksuzna izdanja „Grbaljskog zakonika“, gramate Svetog Save i novčane nagrade u iznosu od po 200 eura. 

Nagrađeni su: Snežana Ćetković, najbolja  studentkinja treće godine Građevinskog fakulteta u Podgorici, Lazar Mikijelj, učenik sedmog razreda Osnovne škole „Nikola Đurković“ na Radanovićima, više puta nagrađivan na različitim takmičenjima, a na literarnom konkursu „Na krilima djetinjstva“ osvojio je drugo mjesto, Vasilije Ercegović, učenik devetog razreda iste škole i kapiten pjetlića OFK „Grbalj“ koji su lani bili najbolji u kupu i prvenstvu Južne regije i Andrija Bjelica, učenik devetog razreda OŠ „Drago Milović“ u Tivtu, golman kadeta Vaterpolo akademije „Kataro“ i član kadetske selekcije Crne Gore koja je osvojila srebrnu medalju na prvenstvu Evrope u Bugarskoj. 

 “Skromne gramate neka im budu podstrek za budući život. sveti Sava neka im bude zvijezda vodilja i onda neće biti sumnje da će postati dobri ljudi, uspješni u svakom životnom izazovu”, kazao je između ostalog Tujković.  

Program, u kome je nastupio omladinski hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” 1839 Kotor, pod dirigentskom palicom Ivane Krivokapić, podmladak Pjevačkog društva „Grbalj“, te učenici vjeronauke, vodila je Marija Ivetić. Ona je govorila o životnom putu sv. Save navodeći da je “mladi Rastko zatvarajući Hilandarska vrata, odbacio materijalno od duhovnog, da bi prigrabio bogatstvo prosvijetljenja Božijeg”. 

“Za srpski narod otišao je u svjetlost, u visine duhovnog podvizinštva i kao luču predao je dječici srpskoj, da ih osvijetli, ugrije i okrijepi. Ta svjetlost i danas sija u srcima naše djece i omladine. Tu nauku mi danas nazivamo Svetosavlje”, kazala je Ivetić. 

Organizatori su dodijelili zahvalnice za doprinos u organizaciji Svetosavskog prijema: SPD „Jedinstvo“, Podmlatku PD „Grbalj“, djeci vjeronauke, kolektivu OŠ „Nikola Đurković“ Radanovići, profesorici srpskog jezikla i književnosti Slobodanki Đukić, Željku Ćetkoviću, Stanku Magudu, Radovanu Marinoviću, Nenadu Vukšiću, Momiru Tujkoviću, Dušanu Vukšiću, Dušanu Davidoviću, Ranku Vukasoviću, Bošku Vukšiću, Mirku Magudu, Ognjenu Vukasoviću i Slavku Tujkoviću. 

Veoma posjećenom Svetosavskom prijemu u Nalježićima prirustvovala je i sekretarka za kulturu sport i društvene djelatnosti opštine Kotor Marina Dulović, kao i sekretar Sekretarijata za budžet, privredu i finansije Ivo Magud i Dejan Ognjanović savjetnik za sport Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

Podijeli na: