Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

04.03.2021
695

SARIĆ: PANDEMIJA ZA MENE ZNAČI VIŠE VREMENA ZA STVARANJE U ATELJEU

Protekle sedmice je u Gradskoj galeriji Kotor otvorena grupna izložba „Ritam, prostor, trenutak“ akademskih umjetnica iz Nikšića: Isidore Sarić, Milene Krivokapić i Vladane Mirković. Sarić je za emisiju “Katareo” govorila o utiscima sa izložbe, inspiraciji, likovnoj umjetnosti.

Podsjetimo, izložbu „Ritam, prostor, trenutak“ akademskih umjetnica iz Nikšića: Isidore Sarić, Milene Krivokapić i Vladane Mirković u Gradskoj galeriji Kotor zainteresovani mogu pogledati do 17. marta.

Kako ste došli na ideju da spojite tri tehnike u jednu izložbu?

Razgovarale smo o problemima, iskustvima itd. i došle smo na ideju da bi možda mogle, s obzirom da je razgovor fino tekao, da i u ateljeu uradimo nešto slično. Pomislile smo da napravimo izložbu, da pokušamo.

Šta je bila inspiracija tokom stvaranja izložbe?

Inspiracija za nas tri zajedno bilo je da se svaka prikaže na svoj način, da svaka ispriča svoje priče koje su očigledno jedinstvene. Perspektiva je drugačija i htjele smo to da spojimo u jedno. Svaka posebno imala je drugu inspiraciju i drugi način na koji će da prikaže to što je zamislila.

Kako se rodila ljubav prema likovnoj umjetnosti kako ste odlučili da ćete time da se bavite?

Tako što sam izbjegavala sve moguće druge probleme. Sve što sam pokušavala da rješavam, rješavala sam kroz crtež, kroz umjetnost. I uvijek sam više  grabila da uhvatim takve neke umjetničke momente. Sve moguće probleme koje sam imala ja sam izražavala kroz ljepotu umjetnosti. Rekla sam sebi: “Idem ka tome, pa ćemo vidjeti da li to ima ikakvog smisla ili ne”. I tako otišla na Akademiju likovnih umjetnosti.

Ovo je vaša prva izložba u Kotoru. Kakvi su utisci?

S obzirom na to kakva je situacija što se koronavirusa tiče i s obzirom na to da je izložba otvorena u 4 popodne, ja sam skroz oduševljena i iznenađena i brojem ljudi koji su posjetili izložbu i reakcijama, tako da ja sam zadovoljna. Sve se potrefilo, čak i sunce u februaru.

Kako za vas umjetnike izgleda stvarati u doba korone i promišljati o kulturi?

Za mene je to značilo više vremena za sebe, bez drugih obaveza.

Imala sam puno vremena za sebe i za svoje radove. Imala sam slobodnog vremena koje sam koristila za to. Korona mi je čak pomogla u svemu ovome. Slučajno se potrefilo da možemo da imamo izložbu u vrijeme koronavirusa u Kotoru, tako da je sve dobro.

Šta je poruka ove izložbe?

Spoji nespojivo.

 

 

 

Podijeli na: