Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

30.06.2020
714

ROMODA : MAČ JE BIO SVETO ORUŽJE ZA SAMURAJE I MUSKETARE

Početkom jula prošle godine u crkvi Svetog Pavla održao sam predavanje na temu švajcarske helebarde pod nazivom „Uspon i pad-kraj jedne epohe“.

Na samom početku predavanja govorio sam o geografiji i prošlosti Švajcarske, prostora na kojem je helebarda u znatnoj mjeri bila korištena vijekovima, potom o samom načinu izrade i upotrebe pojedinih tipova helebarde kroz period 15. i 16. vijek.  Vojnici koji su koristili tu vrstu naoružanja, znanja i vještine su posjedovali   ratnički karakter i porijeklo, koje je često igralo značajnu ulogu tokom oružanih sukoba. Tokom zanimljivog predavanja imao sam i prezentaciju samog oružja, stručno prikazujući njegovo  korištenje tokom borbe.

Osim što su posjetioci bili veoma zainteresovani da pogledaju švajcarsku helebardu, imali su i dosta konkretnih pitanja na koje sam sa zadovoljstvom odgovarao.

Osim o oružju i vojnim aspektima života švajcarskih vojnika toga vremena, govorio sam i o uslovima života ovih ljudi, načinu prehrane, organizaciji porodičnog života, načinu odijevanja” – kazao je Romoda.

“Prvu prezentaciju i predavanje sam imao u Tivtu, a sljedeće tri u Kotoru. Četvrta prezentacija i predavanje pod nazivom “Duel sa oružjem” održaće se u četvrtak,2.jula od 20 sati u crkvi Svetog Pavla. Ovo predavanje o duelu je vezano za cijelu Evropu, od  8. i 9. do 17, 18. i 19.vijeka, striktno hladnim oružjem, pošto ja u mojoj kolekciji nemam niti jedno vatreno oružje, ali sada imam u planu da radim jedan prototip stare puške, odnosno minijaturnog topa. Odlučio sam se za tri perioda evropske istorije, jedan dio će biti vezan za Skandinaviju i Germaniju, drugi za centralnu Evropu, a treći za kraj romantizma. Ja ću tu prezentaciju raditi sam, a na početku predavanja ću posjetiocima objasniti zašto nastaju dueli i sukobi, genezu nastanka njihovih korijena. Biće to jako zanimljiva prezentacija, bitna je pozadina i dubina toga “duela” mačem, jer je to bilo sveto oružje za samuraje i musketare” – pojašnjava Romoda.

 

 

Podijeli na: