Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

09.09.2020
1221

RISANSKI VREMEPLOV – O KNJIŽEVNOM STVARALAŠTVU MIRAŠA MARTINOVIĆA UZ OTVARANJE IZLOŽBE STARIH FOTOGRAFIJA

U okviru projekta Risanski vremeplov, sinoć su na lokalitetu Rimski mozaici održana dva programa, veče književnog stvaralaštva Miraša Martinovića pod nazivom “Teuta – inspiracija, mit i istorija”, i izložba starih fotografija Risna pod nazivom “Risan kroz vrijeme”.

Ispred organizatora prisutne je najprije pozdravila sekretarka za kulturu Marina Dulović.

Moderatorka večeri književnog stvaralaštva  bila je rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Marija Starčević, koja je kazala da je Miraš Martinović,  posebna figura crnogorske savremene književnosti, autentičnog stila, koji je fasciniran prošlošću, velikim civlizacijama, antičkim temama.

,,Njegovo djelo čitaoca osvaja količinom informacija koje se lagano prepliću kroz priče i dogadjaje  iz daleke prošlosti. U sintezi mitskog, književnog, enciklopedisjskog, etimološkog i kulturološkog on na poseban način budi našu maštu i pretvara je u stvarnost. Veliki trud, uloženo znanje, istraživanje, jednom riječju posvećenost prošlosti i minulim epohama. Njegove knjige predstavljaju svojevrsni almanah činjenica i dogadjaja. Istržujući našu istoriju on djeluje na našu sadašnjost ali nam otvara i vrata u budućnost. Raspršuje vatru našihsaznanja, znatiželja i maštanja. U svojim tekstovima slažući misli kroz slike  prenosi vantekstualnu realnost, mitološko, istorijsko, stvarno i nestvarno”, kazala je Starčević

 Književnik Miraš Martinović je istakao da je Rizinijum njegova vječna inspiracija.

,,Postoje priče koje žive kroz vjekove, postoje ličnosti koje imaju svoju auru, moć i koje žive u legendi. Da budte ušli u legendu moprate imati jaku ulaznicu, a jedna od takvih ličnosti je ilirska kraljica Teuta i njena sudbina. Ona se našla u jednom sudbonosnom trenutku na čelu svog tada velikog ilirskog kraljevstva, u tjesnacu između velikih sila. Te sudbonosne situacije su isprofilisale njen lik i počinje da živi u legendama, koje su atipične za prostor Boke “, rekao je Martinović.

Nakon književne večeri otvorena je izložba “Risan kroz vrijeme” , na kojoj  su predstavljene stare fotografije koje prikazuju bogatu istoriju najstarijeg grada u Boki.

Izložbu je otvorio fotograf Ranko Maraš.

,,Vraćamo se kroz vrijeme i za trenutak se nalazimo u nekom drugačijem Risnu. Kroz ove stare fotografije, sakupljene po škrinjama, albumima, arhivama i spomenarima risanskih porodica i ljubitelja ovog drevnog grada, vidjećete djelić bogate istorije najstarijeg grada u Boki. Osjetićemo duh prošlog vremena i način življenja tadašnjih stanovnika Risna. Kao što možemo da vidimo, Risan je i tada bio inspiracija fotografima, kao što je mojim kolegama i meni danas”, kazao je Mraš.

Podsjećamo da su realizatori programa su NVO Koltrina i MZ Risan. Cilj projekta je oživljavanje bogate istorije Risna kroz više kulturnih sadržaja. Program Risanski vremeplov podržan je od strane Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti u okviru manifestacije Bokeljski vremeplov 2020.

 

Podijeli na: