Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

18.07.2024
1008

RIMSKA NOĆ U RISNU VEČERAS OD 20 SATI

Risan će večeras ponovo biti u znaku antičkog Rima.
Kako navode iz Turističke organizacije (TO) Kotor razlog je peta po redu Rimska noć.

“Kroz zabavne i edukativne radionice i aktivnosti namjera je da se približi kulturno nasljeđe ovog mjesta kao i važnost arheologije u turizmu.  Na šetalištu u Risnu večeras od 20 h donosimo veliki broj aktivnosti za razne uzraste; priliku da dobijete frizuru iz rimskog doba, ili lice oslikano na razne načine; za one malo “veće” i drugačijih interesovanja predavanje o rimskom dobu; a oni odvažni će se moći oprobati u streličarstvu”, kaže Emilija Radulović načelnica sektora za istraživačku, izdavačku djelatnost i komunikacije TO Kotor.

I ove godine, samo na drugoj lokaciji, tačnije na platou Luke Risan nastavlja se saradnja sa Dioklecijanovom legijom, organizacijom iz Splita koja se bavi promocijom antičke kulture.

“Njihovo udruženje broji preko 30 članova, uglavnom studenata zaljubljenika u kulturu i istoriju. Izvodeći nastupe širom Evrope nastoje oživjeti i održati u životu rimsku kulturu. Sa početkom u 21.30 h predstavljaju rimsku legiju pod nazivom Flavia Felix koja potiče iz prvog vijeka Nove ere, a korijene vuče iz malog mjesta Kistanje. Pored legionara, imaju i gladijatorsku sekciju čiji članovi predstavljaju gladijatorske borbe izvodeći vrlo zahtjevne poteze. Stoga i ove godine organizujemo malu igraonicu gladijatora praćenu dolaskom Dioklecijanove legije”, kaže Radulović.

Program se nastavlja plesom sa sabljama i vatrom koji će izvesti “Ujedinjena plemena”.

“Ujedinjena plemena čine skupina  plesnih grupa Walde i Niprije kao i udruženja Red Rays i Vodorige. Ove grupe umjetnika svojim umijećem i lakoćom izvođenja ostavljaju bez daha, a zapravo svaka od vještina iziskuje veliki trud, koncentraciju i  naravno pažljivost, a strahu u njima nema mjesta. Svojim plesom i pokretom kroz vatru pomiču svaku granicu između pokreta i statičnosti, stvarnosti i mašte.Još jednom, pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže u zabavnim i poučnim aktivnostima koje će nas “vratiti” u antičko doba, a oni koji žele, mogu se i obući u skladu sa tematikom, za upotpunjen doživljaj”, poručila je Radulović.
 

Podijeli na: