Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

25.10.2023
907

REBRONJA: LJUBAV PREMA SLIKANJU I POZITIVNU ENERGIJU KANALIŠEM KROZ CRTEŽ (AUDIO)

Izložbu crteža “Without order and rules”, akademske slikarke Ružice Rebronje iz Kotora u Gradskoj galeriji Kotor zainteresovani mogu pogledati do 31. oktobra. Sa njom smo u emisiji “Katareo” razgovarali o stvaralačkom procesu.

Najprije o samoj izložbi… Koliko dugo ste je pripremali, koliko je izloženo radova, u kojoj tehnici?

Počela sam je pripremati poslije izložbe metala. To je bila čipka koju sam radila u cinku. Poslije te izložbe sam odlučila da se malo opustim, a to opuštanje kod mene znači crtanje, slikanje, vajanje. Izloženo je četrdesetak radova. Ali nije bila selekcija, s obzirom da sam nacrtala 500 radova i nasumično sam izabrala one radove koji su bili opremljeni.

Šta je bila inspiracija? A kako ste sami kazali: inspiraciju pronalazite u predivnom ambijentu i uopšte atmosferi sredine u stalnoj potrazi za novim tehnikama i usavršavanjem. Vječna potraga u Vašoj umjetnosti kojom se bavite, kako je zapisano u najavi izložbe, čitavog života, proizilazi iz fascinacije skrivenim metafizičkim aspektima postojanja. Možete li pojasniti?

Ideja za crteže se desila slučajno. Uvijek na stolu držim boje, crteže, tuševe i taj dan je tuš pao na pločice i razbio se u 100 komadića. Kada sam pogledala, to je za mene bio crtež. I od tada je počela linija. Tada sam počela da radim sa tušem. To je žudnja za slikanjem, želja, strast, nerv. Stalno sam u potrazi za novim tehnikama, novim saznanjima. Cijeli moj život se svodi na saznanja iz umjetnosti. Bez obzira šta radim, ja razmišljam o umjetnosti. Često puta šetam obalom, ali nisam prisutna tjelesno, već umno. Posmatram prirodu, posmatram tu ljepotu i saznajem za sebe šta treba da radim dalje.

Dakle, insiraciju pronalazite svuda oko sebe.

Tako je, svuda.

Šta poručuje Vaša izložba? Svakako da je u interakciji sa stvaraocima najbolje kada publika može sama da zaključi koja je poruka ili da pročita i interpretira na svoj način, ali za one koji još uvijek nisu bili u prilici da pogledaju postavku u Gradskoj galeriji?

Crtežima poručujem da želim da kanališem ljubav prema slikanju, da želim da kanališem svu moju pozitivnu energiju koju osjećam, da je osjete i oni. I mislim da sam u tome uspjela jer sam vidjela ljude koji se oduševljavaju sa mojim linijama, sa stvaranjem crteža iz linije.

Bili su pozitivni utisci u interakciji sa publikom.

Jako pozitivni.

Htjela bih da naglasim da bi djeca trebala još iz vrtića da posjećuju izložbe i onda bi posjećenost galerijama bila mnogo veća. Ljudi nisu mnogo zainteresovani za izložbe, s obzirom na situaciju koja je u svijetu i onda nemaju volje.

Opširnije sa Ružicom Rebronjom u emisiji “Katareo”.

Tekst: Irena Mačić
Foto: Radio Kotor

Podijeli na: