Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

10.08.2024
621

RASTKO ŠEJIĆ POEMOM KADA PLIVAŠ DIO SVEUKUPNE LJEPOTE POSTOJANJA

Promocija poeme “ Kada plivaš” Rastka Šejića održana je sinoć u porti crkve Svetog Nikole u Kotoru.

O poemi su pored autora govorili: Dragan Đurčić, počasni član i dugogodišnji sekretar SPD „Jedinstvo“, Isidora Lazarević Milivojević, profesorka  francuskog jezika i književnosti i Ljiljana Čolan, profesorka srpskog jezika i književnosti. 

Učenica trećeg razreda Gimnazije Kotor, Elena Simović čitala je odlomke iz poeme, dok je muzičku pratnju kreirao Nikola Vukšić, član hora SPD “Jedinstvo“.

“Časni oci, dragi prijatelji, Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo večeras ima čast da promoviše poemu Rastka Šejića Kada plivaš. Započeli smo malo neobično, jednim lirskim dialogom - ton i riječ”, pozdravila je prisutne prof. Čolan naglasivši da je autor u svojoj poemi pokazao ogromnu osjećajnost.  

Kako je kazala, ova knjiga ju je podstakla da razmišlja o značaju i značenju mora.

“Ta osjećajnost je nešto što je mene na neki način natjeralo od kada sam, ne slučajno na Petrovdan, dobila knjigu, da krenem da promišljam o tome šta more znači za nas koji smo ovdje primorci, a šta more znači za one koji dolaze s vremena na vrijeme i koji more počinju da osjećaju kao jedan poseban zavičaj, posebnu vrstu slobode bića. Mislim da se Rastku Šejiću biće osjeća slobodnim ovdje, na ovim našim prostorima”, objasnila je prof. Čolan.

Ističe da je ovu poemu doživjela kao ogledanje sebe u drugome.

“Kada zaplivaš sa duhovima/ Svih onih kojih nema/ Tvoje jato seče talase/ Siguran od uroka/ Opasnosti i nemani/ Budi svestan/ Tradicije dobra/ Čista obraza/ I potpuno lično/ Sa plavetnilom/ Svetskog mora/ Tvoja hrabrost/ Nije stvar očaja”, navela je stihove iz “Kada plivaš” te podijelila lični osjećaj i misao o “praznini koja nastaje zbog svih onih kojih fizički više nema sa nama, ali i o punoći iskustva bivstvovanja sa ljudima koje smo imali prilike, po Božijem blagoslovu,  da sretnemo kroz život.”

Dragan Đurčić, počasni član i dugogodišnji sekretar SPD „Jedinstvo“, sinoć je, kao i u mnogim drugim prilikama, iskustveno svjedočio o važnosti tradicije koju povezuje sa hrabrošću da se uhvatimo u koštac sa izazovima vremena u kojem živimo. 

Podsjetio je da ove godine SPD "Jedinstvo" proslavlja 185 godina postojanja.

“Autor knjige, Rastko Šejić je ušao u naš život 2018. godine. Tada smo prvi put čuli da će se u Kotoru snimati serijal Na veslu priča. Na početku smo se dogovorili da su kod njega nožice i igla, a da ću ja pričati što budem pričao, što on poželi…. I  posle jedno deset minuta, ja sam shvatio da on više zna o meni, nego ja sam o sebi. Nakon toga došlo je do nekoliko snimanja naših horova, jer imamo tri hora, dječiji, omladinski i mješoviti hor, a zatim je snimljena i naša himna. Snimljen je i serijal koji je vrlo bitan za  Kotor, čitavu Boku i sve Bokelje,  jako provokativan, koji nažalost još nije dovršen.  To je Boka pomorska gdje su mnogi saznali koja je moć bila Boke, ali još nismo saznali ko je uništio tu moć Boke i željno očekujem da se i to desi”, kazao je Đurčić osvrnuvši se na Šejićev rad, kao autora dokumentarnih TV serija.

Isidora Lazarević Milivojević je istakla da se sa poemom “Kada plivaš” povezala saosjećajnošću, te se prisjetila iskustva pri snimanju "Na veslu priča" i samog nastanka priče “ Izvor svevremenosti”.

Za nju Rastko Šejić pliva u tom izvoru svevremenosti, vrlo budno, izoštrenih čula, dok je more u njemu u potpunom saglasju sa njim.

“U moru, kada plivaš, ti jesi dio sveukupne ljepote postojanja, autosaglasje ili suživot naziva potpunim mirom i pripadnošću prirodi. To je onaj put života kojim se diše, ali bukvalno diše”, govori Lazarević Milivojević, te dodaje da "čovjek u želji da postane važan, nastaju priraslice na obali mora, velike kuće, veliki automobili, jahte, brodovi. Čovjek postade vrhunska zvijer, ne čak ni kao vuk koji je izuzetno vispren u prirodi i po cijenu života čuva svoj čopor. Mi smo se razjedinili iz onog sveljudskog čopora jednim kanibalskim čovjek- čovjeku -čovjek.  Zato Rastko propovijeda pticama bratstvo i pliva sa jatom ribica jer im nije hrana, nego član.”

Poema je napisana neobično, u drugom licu jednine i bez znakova interpunkcije, osim dva znaka pitanja i jednog uzvičnika na riječ “polako”.

Polako!  Kao upozorenje, kao naređenje da se uspori i da se obrati pažnja na svijet i život oko nas na zemlji, nebu i moru.

Autor je istako da je Kotor jedanaesti grad u kojem se predstavlja njegovo djelo, te podijlelio utisak da se osjeća kao u svojoj kući.

“To je važna stvar, da ste uspjeli da napravite takvu atmosferu grada i hrama, da on na taj način diše. Potpuno je nevjerovatno suočavati se sa različitim razmišljanjima ljudi o nečemu što je izraz duše.

Meni lično Boka je izbjeglištvo i ta tri mjeseca su jedno godišnje doba kada budem ovdje. To vrijeme je potpuni stop i mogućnost potpuno drugačijeg funkcionisanja, izbjeglištvo iz različitih zabrana i nemogućnosti i onog što melje”, kazao je Šejić.

Kako je u pogovoru knjige napisao prof. Željko Komnenović “Rastko Šejić nije prvi posegao za stihovima i likovnim ilustracijama kako bi približio magični svijet bokeljskih krajolika, ali je jedinstven u svom izrazu i originalnom konceptu da plivački diskurs i lokalni pejzaž posluže za platformu promišljanja o mikrokosmosu koji ga čini onim što jeste.

Daješ sebi za pravo/ Da oprostiš/ Sebi I svetu/ Neoprostivo/ Jer nema borbe/ Bez vere/ U ljude”.

Rastko Šejić (49) je reditelj, višestrani umjetnik, novinar, propagandista i putopisac. Master je ekonomije po obrazovanju. Tokom devedesetih idejno je kao šef marketinga, predvodio pokrete za demokratizaciju društva – Studentski protest 1996/97, za koji je osmislio slogan "Beograd je svet", značenjski znak Pravo, sijaset letaka i uličnih akcija, kao i Studentski pokret "Otpor!" u periodu 1998/99, čiji je Šejić bio idejni tvorac. Pored toga, vodio je i nekoliko nacionalnih kampanja nevladinog sektora. Radio je kao ratni reporter VIN-a Gordane Suše, bio asistent na stručnim ekonomskim predmetima na fakultetu, arhitekta veb sajtova, agent svjetskih rege bendova za Istočnu Evropu... Autor je dokumentarnih TV serija "Na veslu priča", "Odliv mozgova", "Svetski", "Boka pomorska", "Devojke iz sedamdesetih", "ArheologIja", kao i niza dokumentarnih filmova i video spotova. Šejiću je 2022. godine dodjeljena Velika gramata Društva književnika Kosova i Metohije, a njegov film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“ osvojio je prvu nagrade na Međunarodnom festivalu Grafest 2021. godine. 

Izdavači poeme “Kada plivaš” su: IK Prometej Novi Sad, Matica Boke i Udruženje „Šta hoćeš“. 

 

Tekst: Nataša Jotć

Foto: Radio Kotor/N.J.

 

 

Podijeli na: